GIR FRA SEG ARVESØLVET
Et nytt kapittel i Olsen-historien skrives, når lillebror Petter Olsen overtar eiendomsretten over familiens eiendommer på sydhavsøya La Gomera etter forliket mellom ham og broren Fred. Olsen. Mye tid og penger er lagt ned i det lille øysamfunnet, et arbeid som Fred. personlig har engasjert seg i siden 1960-årene.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Eiendommen har vært i slekten siden 1907. Historien begynte angivelig på en bar, på naboøya Tenerife. Ole Røed Thoresen, som var i familie med Fred. Olsens farfar, hadde bygget opp en frukttransport for et amerikanske banankompani (Elders & Fyffe). Nå feiret han sammen med gode venner at han nettopp hadde sendt avgårde et fullastet skip. På denne kvelden fikk han høre at noen hadde sett en vannkilde løpe ut av den tørre fjellsiden av øya La Gomera.Den påfølgende dagen dro Thoresen med følge over til Gomera. Vannkilden fant de, og bestemte seg for å anlegg en plantasje på øya. Fred. Olsens farfar, som også gikk under navnet Fred. (egentlig Thomas Fredrik, også kalt Store-Fred.), satt i direksjonen for Thoresens rederi. Sammen investerte de i eiendommen på Gomera.
Appelsiner og druer
Oppbyggingen av bananplantasjen var ikke problemfri, mye på grunn av diskusjoner om hvem som skulle disponere vannet. Men bananplantasjen er idag på ca. 250 mål. Totalt har plantasjen sysselsatt 70 mennesker, og da er dyrking av avocadoer, druer og appelsiner inklusive. Gomera er på 378 kvm og ligger 30 kilometer sørvest for Tenerife. Fred. Olsen besøkte Gomera for første gang i 1961. Siden den gang har han tilført betydelige ressurser til øya. Da spanjolene ikke ville starte fergetrafikk mellom Gomera og Tenerife, etablerte Fred. like godt et eget fergeselskap. Årlig fraktes 500.000 passasjerer fra Tenerife. Det har ikke vært Fred. Olsens mål at øya skulle bli et nytt Tenerife. Men lokalsamfunnet hadde neppe overlevd om Fred. ikke hadde tatt initiativet til å bygge hotellet med 800 senger på øya. Størstedelen av personalet kommer fra øya, og han har personlig sørget for at utbyggingen av hus ikke har kommet i konflikt med de naturlige formasjonene i terrenget.
«Chateu Olsen»
Fred. Olsen er en aktet mann på Gomera. Ikke bare fordi han direkte og indirekte sysselsetter hele befolkningen, men også fordi han har gitt penger til skole, veibygging og brønner. De innfødte har gitt ham en gate oppkalt etter seg. Det skal også finnes en lokal vin med navnet «Chateu Olsen». For de 20.000 innbyggerne er Fred. best kjent som Don Frederico. Å fastsette prisen på eiendomsrettighetene på Gomera har nok satt grå hår i hodene på advokatene som har arbeidet med forliket mellom Olsen-brødrene. Èn ting er selve verdien på eiendomsrettighetene, en annen ting er mulighetene for «asset play» gjennom de forskjellige aktivitetene knyttet til øya. Den tredje verdien er det umulig å beregne; nemlig verdien på Gomeras følelsesmessige tilknytning til Fred. Olsen. Den kan neppe erstattes.
Don Petero?
De ferskeste opplysningene etter Olsen-forliket sier ingen ting om lillebror Petter Olsen overtar annet enn selve eiendomsretten til selve øya. Men med bakgrunn i visse samarbeidsproblemer de to brødrene imellom tidligere, er det grunn til å anta at fortsatt drift av Gomera ikke blir delt mellom de to. Underforstått at det blir Petter som overtar ansvaret for såvel turist- og hotelldrift, banandyrking og fergedrift. Nå blir det «Don Petero» som får ansvaret for videre kultivering av den idylliske sydhavsøya.