Får ja fra byrådet

Oslo Pensjonsforsikring får bygge ut Lørenfaret 1-3, etter visse justeringer.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

NE nyheter skrev i januar 2014 at Oslo Pensjonsforsikring vil bygge 58 000 kvadratmeter i Lørenfaret 1-3 på Økern. Eiendommen til Oslo Pensjonsforsikring består av Lørenfaret 1, som ble oppført i 1963, og Lørenfaret 3, som ble oppført i 1971.

Planområdet avgrenses av Dag Hammarskjølds vei i nord, Lørenfaret 2-6 i vest og Riksvei 150/Ring 3 i øst. Mot syd grenser området til et bolig- og næringsområde. Området har vært en del av et større sammenhengende industri‐ og næringsareal, som strekker seg fra Sinsen-platået til nedre del av Groruddalen.

Variert reguleringLørenfaret 1 foreslås regulert til forretning, offentlig eller privat tjenesteyting, kontor, bevertning, mens Lørenfaret 3 foreslås regulert til bolig, forretning, offentlig eller privat tjenesteyting, kontor, hotell/overnatting. Foreslått BRA er altså 58 000 kvadratmeter over terrenget.

Dagens bygg i Lørenfaret 3 (felt A) kan beholdes med 10 etasjer pluss to underetasjer, eller det kan rives og bygge nytt.

I fjor høst ble det kjent at Malling & Co hadde fått utleieoppdraget for prosjektet, som de har kalt «Grønn Portal, Løren» (se illustrasjon). Næringsmegleren skal ifølge dem selv leie ut om lag 40 000 kvadratmeter med kontor- og handelsarealer i det nye storbygget.

Helhetlig oppfyllelsePlan- og bygningsetaten fremmet imidlertid et eget alternativ, der plankartet i de to alternativene ifølge byrådet er identiske i innhold. Formuleringen av rekkefølgebestemmelsene utgjør forskjellen. De tre kravene gjelder opparbeidelse av offentlig gangvei, offentlig kjørevei mellom Dag Hammarskjølds vei og Lørenfaret, samt oppføring av Løren aktivitetspark med flerbrukshall.

Etaten kom frem til at formuleringen «tiltakshavers forholdsmessige andel», ikke var i tråd med plan- og bygningslovens § 12-7 nr. 10. Her forutsettes det at tiltaket i sin helhet skal oppfylles før bygging kan skje. Plan- og bygningsetaten fremmet derfor et eget alternativ 2, med formulering om at tiltakene skal være sikret opparbeidet i sin helhet.

Ellers greitByrådet slutter seg til Plan- og bygningsetatens anbefaling, men Oslo Pensjonsforsikring får lov til å føre opp inntil 58 000 kvadratmeter, fordelt på 49 000 kvadratmeter i det såkalte felt B, samt 9000 kvadratmeter i felt A. Maksimalt forretningsareal skal som vanlig ikke overstige 3000 kvadratmeter.

Parkeringsanlegg tillates ikke som fasade mot allment tilgjengelige byrom og parker. For kontordelen skal parkering være minimumsnormen for den tette by, og bilparkeringen skal etableres i et garasjeanlegg under terrenget. Utearealene skal gis en «helhetlig og høy standard», ifølge innstillingen fra byrådet.

Illustrasjon: Dark arkitekter

Powered by Labrador CMS