Et desperat rop om hjelp

En av småbutikkene i Thereses gate kommer med et desperat rop om hjelp til Fabian Stang og Stian Berger Røsland.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

ÅPENT BREV FRA TORI FREDRIKSEN/WALK-IN CLOSETTil Fabian Stang og Stian Berger Røsland!

Hvorfor er ikke evnen til å lytte, kommunisere og samarbeide fremtredende i kulturen til alle etater i Oslo kommune med dere som ledere? Jeg vil gjerne fortelle dere om mitt møte med Oslo Kommune som næringsdrivende.

I dag er det 2 år siden jeg og min datter åpnet Walk-in Closet i Theresesgt på Bislet.Da vi et halvt år tidligere tråkket rundt i ulike områder i Oslo for å finne lokaler, forelsket vi oss i Bislet, etter å ha snakket med flere som da holdt til i gaten.

Det var en annerledes og spennende mix av forretninger: Bislet Bok (en av få frittstående bokhandlerne igjen i Oslo), Sugar Shop (smykkedesign), Fiolinmaker, Skomaker og skredderi, brukthandler, Kaffebrenneriet (norges første), Gardenia (veldedig bruktsalg gardiner), rammemakeri, Låssmed, Monica Stålvang (en av få norske skodesignere), De 4 Store (delikatesse og restaurant), Antikvariat, Datastedet, Bislet blomst (25 år i gata), Memini (barneklær), Godt Brød, Fagerborg elektro (en av få kjedeuavhengie) osv, osv. , og det var en optimisme og positivitet som preget dem vi snakket med som var så smittende.

Jeg husker spesielt at en av eierne av De 4 Store, som også bodde i området, var helt sikker på at det bare ville fortsette å blomstre i gata, og at det hele veien fra Bislet stadion og opp til det fine torget på Adamstuen ville tette seg med nye spennende etableringer. Dette var rett og slett et hyggelig nabolag som vi gjerne ville være en del av. Vi satset alt, og greide å få overta det fantastiske hjørnelokalet ved Wilhelmsgate etter Brilleland.

Ila de siste åtte månedene er dette bildet blitt fullstendig endret. Mange av disse virksomhetene har lagt ned, flere sliter og ikke minst er optimismen og positiviteten som føltes så sterkt blitt borte. Ikke bare blant de næringsdrivende, men også blant beboerne. Det går ikke en dag uten at en eller flere kunder tar opp situasjonen.

Dette er utrolig trist! Hva skjedde?Jo, Oslo Kommune kom, Bymiljøetaten kom, Guri Melby kom. De hadde sittet på sine kontorer nede i sentrum og bestemt seg for hvilket miljø det skulle bli på Bislet/i Theresesgate, og det uten at mangfoldet av bedrifter og kreative krefter i området var invitert med. Hvordan går det an?? De hadde forresten ikke vært helt alene, Ruter var invitert til tegnebordet. Ruter som ikke bor på Bislet, Ruter som ikke har virksomhet på Bislet, Ruter som bare vil raskest mulig gjennom Bislet. Byråden hevder fortsatt at det har vært et utstrakt samarbeid med berørte parter hele veien, det er rett og slett ikke sant.

Jeg er ikke imot trikken, svært få er det. Jeg er heller ikke imot forandring, mange ønsker også det velkommen (man kan endre uten å rasere), MEN jeg og mange med meg er imot måten kommunen går frem på. Hovedproblemet er og har hele tiden vært involvering, kommunikasjon og samarbeid, og Byrådens urokkelige holdning og repeterte svar på alle protester om at det vil komme en evaluering etter prøveprosjektet. Dette har ført til at dem som kunne vært sterke bidragsytere snus til motstandere.

Nylig kunne man lese om Miljøgaten i Sognsveien som skulle vært ferdigstilt i mai, blir utsatt flere måneder. Her hadde man heller ikke hatt noen form for høring med beboere, og det som på papiret så så flott ut ble et problem. Her snudde man, prisverdig nok, men hva har dette kostet kommunen? Byråden hevder at dette faktisk vil spare kommunen for penger da trærne ikke var innkjøpt. ?? (Er ikke lønn den største utgift også i kommunen som i alle andre bedrifter i Norge?) Jeg trekker frem denne saken fordi jeg ikke forstår hvordan dere kan tillate at prosjekter kjøres på denne måten. Interessent-analyser er noe av det første en prosjektleder skal gjøre, ikke det siste!Skulle ønske jeg kunne stoppe med dette……

Vi har varelevering i Wilhelmsgate rett utenfor butikken. Der kom jeg en tidlig morgen med bilen full av utstyr til ny utstilling, og skulle også ha med mye tilbake til vårt fjernlager. Jeg var vel borte fra bilen 5-6min (for noe måtte pakkes i esker), og da jeg kom ut hadde jeg fått bot. Betjenten gikk akkurat inn i bilen sin. Jeg sprang frem og spurte hvorfor, iom at jeg stod på varelevering, og holdt på med akkurat det? Hun sa surt at det ikke hadde vært aktivitet der på noen minutter. Jeg prøvde å spørre hva reglene for dette var, for dette har vi behov for å gjøre stadig vekk (og det er ikke mulig å sette bilen et annet sted på Bislet i et par minutter og så kjøre tilbake). Hun rullet bare opp ruta og begynte å kjøre. Jeg var sjokkert. Jeg vet de for mye kjeft, men det får være måte på arroganse og uhøflighet.Boten viser at jeg stod der i 5min! Bakluken var åpen, det er logo på bilen, og døra til butikken var åpen. Hvorfor stikker ikke damen i stedet hodet inn og snakker til meg? Hvorfor er de så redde for å snakke med folk?

Tilslutt; I vår søkte vår gårdeier Renovasjonsetaten om dobling av kapasiteten på papirkontainere. Vi fikk kontainere, men disse var låst og hadde kun åpning for papir på størrelse med aviser/magasiner. Gårdeieren tok kontakt, og forklarte at dette ikke var en bygård med leiligheter, men bedrifter som overhodet ikke produserte avisavfall, men hadde store mengder pappesker. ”Det er som å prate til døve ører”, sier gårdeier, som mer eller mindre har gitt opp nå. Igjen; konstruktiv dialog er fraværende, og det er ingen forsøk på å se at det er ulike behov.

Ut fra mediebildet jeg har av dere, opplever jeg at dere har en ekte kjærlighet til Oslo, og er representanter for god kommunikasjon og dialog. Jeg tror dere vet hvor viktig dette er for å få til noe i en positiv ånd. Dette burde jo også gjennomsyre alle byrådene og etatene dere leder!! Slik er det ikke i dag, og det burde bekymre dere!Vi på vår side prøver lokalt å bidra med arbeidsplasser, og et alternativ til alle kjedebutikker. Det er tøft nok, om vi ikke i tillegg må kjempe med dere.I vår sak i Theresesgate har Byråden uttalt at hennes bekymring ikke er for de næringsdrivende i gaten. Greit nok, men hva er offisiell politikk? Ønsker dere lokal handelsvirksomhet i bydelene? Verdsetter dere den spesielle mixén Bislet representerer, da må noe gjøres nå før det er for sent.

Med vennlig hilsenTori FredriksenWalk-in Closet ASTheresesgt.40A

Powered by Labrador CMS