Ole Aabel CVO Izy, og Niklolai Halle, Nordic sales manager Izy
AI med mening: Prediksjon som setter bærekraft i fokus
Innen 2030 har aktørene i serveringsbransjen et mål om å halvere matsvinnet, og norske kantiner må ta sin del av jobben. Hvis du ikke bruker prediksjon i kantinedriften, blir det vanskelig å drive bærekraftig, mener Nikolai Halle, Nordisk salgssjef hos Izy.
– Tiden går fort. Om vi skal nå målet om
å halvere matsvinnet og få ned CO₂-utslippene, må alle bidra og bruke verktøy
som faktisk fungerer. Med prediksjon og bruk
av AI kan du med 96 prosent si hvor mange
besøkende som kommer til din kantine 30 dager i forveien og planlegge innkjøp
deretter.
Det blir også enklere å treffe på bemanning, sier Nikolai Halle fra Izy. Reduksjon av matsvinn kan gi
flere fordeler, også for gårdeiere og investorer.
Oppnå grønn finansiering ved reduksjon av matsvinn
– Du kan oppnå gunstigere finansiering av
eiendom. Grunnen er at tiltak som reduserer matsvinn kan bli klassifisert som
bærekraftig i henhold til EUs taksonomi, forklarer Halle. Taksonomien
klassifiserer økonomiske aktiviteter som EU anser som bærekraftige og bidrar
til grønn omstilling i Europa.
– Tiltak, investeringer og rapportering
på matsvinn bidrar til å oppnå grønn finansiering og styrket markedsposisjon
innenfor EU, forteller han.
Matsvinn er direkte knyttet til FNs 12.
bærekraftsmål som handler om ansvarlig forbruk og produksjon, og spesifikt på
delmål 12.3 som handler om å halvere matsvinnet. Så dersom du har ambisjoner om
å drive bærekraftig, er prediksjon en no-brainer, understreker Halle.
Nordisk versting i matsvinn
Mens Norge henger bakpå
med å få ned matsvinnet, har både Sverige og Danmark en helt annen bevissthet
rundt problematikken og har lyktes i å dempe CO₂-avtrykket som skyldes kasting av mat. I Norge slipper
vi faktisk ut dobbelt så mye CO₂ pr. innbygger sammenlignet med Sverige.
I 2022 kastet vi cirka 450 000 tonn
spiselig mat, ifølge Matvett. En betydelig andel kommer fra norske storkjøkken
og kantiner. Hele 20 prosent av maten derfra kastes, viser tall fra Nordisk
Ministerråd.
– Når det i snitt lages mat til 200
mennesker i over 4000 norske kantiner daglig, blir avfallsmengden enorm. Med
prediksjon er kantinene i stand til å minske matsvinnet varig og bidra med å
senke karbonavtrykket sitt kraftig, sier Halle.
Hva er prediksjon, og hvordan fungerer det til kantinedrift?
– Prediksjon kan virke som en teknisk og
kompleks prosess, men enkelt sagt handler det om å bruke data fra tidligere
perioder til å lage gode antakelser om fremtiden, forklarer Ole Aabel som er
CVO i Izy AS og en av personene bak det norske tech-selskapet Izy. De har
utviklet Izy-appen som er
tatt i bruk i en rekke næringsbygg og brukes blant annet til betaling i
kantine, kiosk, booking av møterom og møtemat. Transaksjonsdata fra appen blir
samlet inn og brukt som prediksjonsgrunnlag.
– Med prediksjon har kantinen mulighet
til å planlegge antall porsjoner mer presist, noe som bidrar til å redusere
overskuddsproduksjon og matsvinn. Vi har gjort det enkelt for kundene våre å
benytte dataene til forbedring av kantinedriften uten at de trenger en avansert
teknisk bakgrunn, forklarer han.
– Ved å bruke avanserte
prediksjonsmodeller og et unikt CO₂-dashbord, gir vi våre kunder innen Facility
Management (FM) et verktøy som ikke bare forutsier besøkstall, men også viser
hvordan de kan redusere karbonavtrykket betydelig, forklarer Ole Aabel.
Izy integrerer bærekraft med unikt CO₂-dashbord
For Izy stopper ikke ved prediksjon av
besøkstall i kantiner. Ett nytt og unikt CO₂-dashbord er utviklet for å beregne
karbonavtrykket til kantinen. Beregningen er basert på flere faktorer, blant
annet energibruk, menyvalg, matavfall og ressursbruk.
– Dashboardet er et styringsverktøy som
gjør kantinen i stand til å jobbe aktivt for bidra med å oppnå FN’s utslippsmål
og dermed kontroll over sitt miljømessige fotavtrykk. I en bransje hvor slike
verktøy ikke er standard, vil vårt CO₂-dashbord gi FM-kundene muligheten til å
integrere bærekraft i daglig drift på en måte som tidligere ikke har vært
mulig, forklarer Aabel. CO₂-dashbordet synliggjør hva som kan gjøres av grep
for mer bærekraftig drift. For eksempel:
● Justering
av meny ved bruk av mer kortreiste og bærekraftige råvarer
● Optimalisering
av energibruk
● Styring av
bemanning
Gjør kantinen bærekraftig og effektiv
– Vi ønsker å bruke AI, og mulighetene
det gir oss, til å utvikle smarte og bærekraftige løsninger som bidrar til en
bedre verden. AI blir brukt til mye rart i dag, og man kan mistenke at noen
påberoper seg AI teknologi selv om det egentlig bare er et litt avansert
Google-søk det handler om, sier Nikolai Halle.
– Sammen med våre kunder innen drift av
kantiner skal vi gjøre en ekte forskjell. For oss handler det om å gjøre
kantinedrift bærekraftig, effektiv og klimavennlig. Og du kan starte allerede i
dag! I løpet av 1-2 uker kan du få inn nok data til å komme i gang med
prediksjon i driften av din kantine, understreker han.
Visste du at…
… det ble kastet ca. 450 000 tonn
spiselig mat i Norge i 2022, blant annet fra kantiner.
… 20 prosent av mat som tilberedes i
kantiner og storkjøkken ender opp som avfall?
… Norge har forpliktet seg til å halvere
matsvinnet innen 2030?
… matsvinn er et viktig område for
virksomheter som ønsker å tilpasse seg EU-taksonomien og oppnå grønn
finansiering eller bedre markedsposisjon innenfor EU?
… matsvinn er direkte knyttet til FNs
bærekraftsmål 12, som handler om Ansvarlig forbruk og produksjon. For å være
mer spesifikk, faller matsvinn under delmål 12.3: Innen 2030 halvere matsvinnet per innbygger på verdensbasis i
detaljhandel og forbrukerledd og redusere matkasting og -tap gjennom hele
verdikjeden, inkludert etter høsting.