Annonsørinnhold

Ole Aabel CVO Izy, og Niklolai Halle, Nordic sales manager Izy

AI med mening: Prediksjon som setter bærekraft i fokus

Innen 2030 har aktørene i serveringsbransjen et mål om å halvere matsvinnet, og norske kantiner må ta sin del av jobben. Hvis du ikke bruker prediksjon i kantinedriften, blir det vanskelig å drive bærekraftig, mener Nikolai Halle, Nordisk salgssjef hos Izy.

Nikolai Halle, Izy

– Tiden går fort. Om vi skal nå målet om å halvere matsvinnet og få ned CO₂-utslippene, må alle bidra og bruke verktøy som faktisk fungerer. Med prediksjon og bruk av AI kan du med 96 prosent si hvor mange besøkende som kommer til din kantine 30 dager i forveien og planlegge innkjøp deretter. Det blir også enklere å treffe på bemanning, sier Nikolai Halle fra Izy. Reduksjon av matsvinn kan gi flere fordeler, også for gårdeiere og investorer.

Oppnå grønn finansiering ved reduksjon av matsvinn

– Du kan oppnå gunstigere finansiering av eiendom. Grunnen er at tiltak som reduserer matsvinn kan bli klassifisert som bærekraftig i henhold til EUs taksonomi, forklarer Halle. Taksonomien klassifiserer økonomiske aktiviteter som EU anser som bærekraftige og bidrar til grønn omstilling i Europa.

– Tiltak, investeringer og rapportering på matsvinn bidrar til å oppnå grønn finansiering og styrket markedsposisjon innenfor EU, forteller han.

Matsvinn er direkte knyttet til FNs 12. bærekraftsmål som handler om ansvarlig forbruk og produksjon, og spesifikt på delmål 12.3 som handler om å halvere matsvinnet. Så dersom du har ambisjoner om å drive bærekraftig, er prediksjon en no-brainer, understreker Halle.

Nordisk versting i matsvinn

Mens Norge henger bakpå med å få ned matsvinnet, har både Sverige og Danmark en helt annen bevissthet rundt problematikken og har lyktes i å dempe CO₂-avtrykket som skyldes kasting av mat. I Norge slipper vi faktisk ut dobbelt så mye CO₂ pr. innbygger sammenlignet med Sverige. 

I 2022 kastet vi cirka 450 000 tonn spiselig mat, ifølge Matvett. En betydelig andel kommer fra norske storkjøkken og kantiner. Hele 20 prosent av maten derfra kastes, viser tall fra Nordisk Ministerråd.

– Når det i snitt lages mat til 200 mennesker i over 4000 norske kantiner daglig, blir avfallsmengden enorm. Med prediksjon er kantinene i stand til å minske matsvinnet varig og bidra med å senke karbonavtrykket sitt kraftig, sier Halle.

Hva er prediksjon, og hvordan fungerer det til kantinedrift?

Ole Aabel, CVO Izy

– Prediksjon kan virke som en teknisk og kompleks prosess, men enkelt sagt handler det om å bruke data fra tidligere perioder til å lage gode antakelser om fremtiden, forklarer Ole Aabel som er CVO i Izy AS og en av personene bak det norske tech-selskapet Izy. De har utviklet Izy-appen som er tatt i bruk i en rekke næringsbygg og brukes blant annet til betaling i kantine, kiosk, booking av møterom og møtemat. Transaksjonsdata fra appen blir samlet inn og brukt som prediksjonsgrunnlag.

– Med prediksjon har kantinen mulighet til å planlegge antall porsjoner mer presist, noe som bidrar til å redusere overskuddsproduksjon og matsvinn. Vi har gjort det enkelt for kundene våre å benytte dataene til forbedring av kantinedriften uten at de trenger en avansert teknisk bakgrunn, forklarer han. 

– Ved å bruke avanserte prediksjonsmodeller og et unikt CO₂-dashbord, gir vi våre kunder innen Facility Management (FM) et verktøy som ikke bare forutsier besøkstall, men også viser hvordan de kan redusere karbonavtrykket betydelig, forklarer Ole Aabel.

Izy integrerer bærekraft med unikt CO₂-dashbord

For Izy stopper ikke ved prediksjon av besøkstall i kantiner. Ett nytt og unikt CO₂-dashbord er utviklet for å beregne karbonavtrykket til kantinen. Beregningen er basert på flere faktorer, blant annet energibruk, menyvalg, matavfall og ressursbruk.

– Dashboardet er et styringsverktøy som gjør kantinen i stand til å jobbe aktivt for bidra med å oppnå FN’s utslippsmål og dermed kontroll over sitt miljømessige fotavtrykk. I en bransje hvor slike verktøy ikke er standard, vil vårt CO₂-dashbord gi FM-kundene muligheten til å integrere bærekraft i daglig drift på en måte som tidligere ikke har vært mulig, forklarer Aabel. CO₂-dashbordet synliggjør hva som kan gjøres av grep for mer bærekraftig drift. For eksempel:

● Justering av meny ved bruk av mer kortreiste og bærekraftige råvarer

● Optimalisering av energibruk

● Styring av bemanning

Gjør kantinen bærekraftig og effektiv

– Vi ønsker å bruke AI, og mulighetene det gir oss, til å utvikle smarte og bærekraftige løsninger som bidrar til en bedre verden. AI blir brukt til mye rart i dag, og man kan mistenke at noen påberoper seg AI teknologi selv om det egentlig bare er et litt avansert Google-søk det handler om, sier Nikolai Halle.

– Sammen med våre kunder innen drift av kantiner skal vi gjøre en ekte forskjell. For oss handler det om å gjøre kantinedrift bærekraftig, effektiv og klimavennlig. Og du kan starte allerede i dag! I løpet av 1-2 uker kan du få inn nok data til å komme i gang med prediksjon i driften av din kantine, understreker han.

 

Visste du at…

… det ble kastet ca. 450 000 tonn spiselig mat i Norge i 2022, blant annet fra kantiner.

… 20 prosent av mat som tilberedes i kantiner og storkjøkken ender opp som avfall?

… Norge har forpliktet seg til å halvere matsvinnet innen 2030?

… matsvinn er et viktig område for virksomheter som ønsker å tilpasse seg EU-taksonomien og oppnå grønn finansiering eller bedre markedsposisjon innenfor EU?

… matsvinn er direkte knyttet til FNs bærekraftsmål 12, som handler om Ansvarlig forbruk og produksjon. For å være mer spesifikk, faller matsvinn under delmål 12.3: Innen 2030 halvere matsvinnet per innbygger på verdensbasis i detaljhandel og forbrukerledd og redusere matkasting og -tap gjennom hele verdikjeden, inkludert etter høsting.

Powered by Labrador CMS