Aktuelt

Vil halvere husleien for utsatte leietakere

Stadig flere gårdeiere tar nå grep for å redde leietakere som blir særlig berørt av koronasmitten.

VIL HJELPE LEIETAKERNE: Emil Eriksrød i R8.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

En av Altas største gårdeiere, Nordlys Eiendom, kutter nå 50 prosent av leiekostnaden, i første omgang for april måned, for alle leietakere som mener de er særlig berørt av koronafrykten.

– Vi har mange leietakere som er direkte rammet av det som foregår nå. Med dette som utgangspunkt tenkte vi at vi skal være litt frempå, og har plukket ut de leietakerne som er direkte berørt. De får en redusert husleie på 50 prosent i april, først og fremst så de ser noen lyspunkter. For dette er en veldig krevende situasjon for de fleste som driver næring, sier direktør Jonas Haugen til Altaposten.

– Noen er verre rammet enn andre, men de som driver med direkte varehandel til turister er særlig utsatt.

LES OGSÅ: Lar ikke leietakerne stå alene med regningen (+)

En leietaker som har blitt hardt rammet, er Mette Sønvisen ved Parksenteret. Hun sier til Altaposten at hun ble skikkelig glad over kuttet i husleien.

– Det var så godt å få en liten opptur i alt som skjer nå. Jeg synes dette er kjempebra og ble veldig glad for at Nordlys Eiendom prøver så godt de kan med å hjelpe oss med å holde i gang drift av butikkene. Dette tiltaket gir oss mer mot og glede til å «stå i det» akkurat nå, sier hun til Altaposten.

Det anslås milliontap dersom dette skal vare ut året.

Flere av Drammens største eiendomsbesittere er også i gang med å vurdere ulike tiltak. Union Eiendomsutvikling, som eies av Aspelin Ramm Gruppen AS, Selvaag Eiendom AS og Vedal AS, er en av dem.

– Det er noen som trenger hjelp med husleie og vi behandler hver leietaker individuelt sier Trond Åshei, administrerende direktør i Union Eiendomsutvikling til Drammens Tidende.

Han sier til Drammens Tidende at de er forberedt på å trå til i disse spesielle tider og dette er en situasjon Union har tenkt mye på.

LES OGSÅ: Rører ikke husleien ennå

Fevang AS er en av Drammens største eiendomsbesittere. Martin Fevang, styreleder i Fevang AS, sier de vil være behjelpelige overfor leietakere som nå får problemer.

– Det kan være å utsette husleie, kutte i leien eler andre tiltak, sier han til Drammens Tidende.

Fevang understreker at de har løpende kostnader selv for å holde eiendommene i gang og peker på at det er stor forskjell på leietakerne. Martin Fevang har selv fått koronaviruset og er i karantene etter en reise til Italia.

Ticon Eiendom er en annen stor aktør innen næringseiendom i Drammen. De sier Drammens Tidende at de er i tett dialog med sine leietakere via en beredskapsgruppe.

– Vi har fem-seks ansatte som jobbet med dette nå. Så langt har vi få leietakere som har måttet stenge lokalene eller permittere andre. Svært mange er kontorbedrifter som har ordnet seg med hjemmekontor, sier direktør Asgeir Svendsen til Drammens Tidende.

LES OGSÅ: Hva når leietaker kommer i økonomiske vanskeligheter?

R8 Gruppen har gått ut med en pressemelding, som er delt av CEO Emil Eriksrød i sosiale medier:

– Vi tar situasjonen svært alvorlig, og har foretatt store tilpasninger i alle våre selskaper. Med dette ønsker vi å begrense smittespredning, samtidig som vi er opptatt av å ivareta kundenes behov så langt det lar seg gjøre.

R8 oppfordrer alle leietakere med behov til å ta kontakt og sier de er klare til å bistå med det de kan for å gjøre arbeidsdagen enklere og bedre.

LES OGSÅ: Store gårdeiere skrur ned husleien

Nyheim Eiendom, som omtales av avisen Nordlys som en «utleiegigant» i Tromsø, har valgt å redusere leien med 40 prosent for permitteringsrammede leietakere. Aktøren sier til avisen at de håper flere vil gjøre det samme.

– Jeg ble kontaktet i morges av en leietaker som ikke visste hvordan vedkommende skulle få betalt husleien på grunn av permittering, sier daglig leder i Nyheim Bolig, Fredrik Michalsen, til Nordlys.

Etter henvendelsen valgte eiendomsselskapet å redusere husleien for personer som er blitt permittert fra jobben.

– Jeg håper at flere kan stille opp for dem som nå går en usikker økonomisk hverdag i møte. Alle monner drar. Det er en nasjonal og internasjonal dugnad som alle må bidra til, sier han.


Hør Estates seneste podcast her om coworking:

Senter-utleiere behøver ikke rystes av Malvik-dommen (+)
Juss
Suksess i den leilighetsløse bygda
Bolig
Etablerer reiselivsgigant mens korona herjer (+)
Transaksjoner
Dyreste i Stavanger
Bolig
Ansett en Mama for lunch
Play
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Eiendomsaktører og regjeringens støttepakke (+)
Juss
Har solgt for 1,7 milliarder hittil
Bolig
Kan bli første norske internasjonale vinner
Aktuelt
DNB med flere tiltak for eiendomsbransjen (+)
Aktuelt

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.