Hjemme hos Christer Falck (48). Programleder, plateprodusent, forlegger og foredragsholder.

Nå kommer coronadugadene

Corona har bidratt til dugnader og folkefinansiering av alt fra små kafeer til digitale konserter. Christer Falcks nye prosjekt har ambisjoner om å sikre økonomien for både musikere og teknikere.

Publisert Sist oppdatert

Det er på Facebook at Christer Falck forteller om sine planer for konsertlivet i de usikre coronatidene. I fjor høst la han ned sitt plateselskap og bokforlag, og han er nå i virksomhet i HES&FALCK. Han har gledet seg til å dele kontor med Hans Petter Haaland, Erle Strøm og Espen Nystad, som han omtaler som noen av de beste promotørene og festivalmakerne i landet, men slår fast at «så lett skulle det ikke nødvendigvis bil».

Coronaviruset og de harde tiltakene for å få bukt med viruset la ifølge Falck hele AS Norsk Musikk dødt. «Tusener av våre favorittmusikere går nå og forbereder seg på trange tider. Arrangører er livredde for jobbene sine og lyd- og lysteknikere sitter hjemme og strikker», skriver Falck og fikk da ideen om konseptet «Koronerulling», som skal sørge for at artister og bandmedlemmer, lyd- og lysteknikere og arrangører likevel får inn noen kroner.

«Først en telefon til Millimedia As, kjent for fantastiske flerkameraproduksjoner. De hadde mistet samtlige jobber de neste månedene. ”Vi er med”, var svaret. Så tok vi kontakt med Sentralen som har en drøss med scener som kommer til å stå tomme i lang tid fremover. Nok en gang: ”Vi er med”. Så tok vi kontakt med crowdfunding-tjenesten bidra.no. Svaret? ”Bare send det dere har til oss, så spesiallager vi en tjeneste så kjapt det lar seg gjøre”, skriver Falck videre på Facebooksiden.

Les også: Tror staten tar ansvar for boliglån

Dermed var konseptet digitale konserter i gang. Målet er masseproduksjon av konserter og høy kvalitet, med seks per dag i første omgang, og etter hvert så mye som 10-12 konserter hver dag. Nå jobbes det med å booke artister, noe som har vist seg å være lettere enn fryktet.

Falck forteller at prosjektet har mange mål:1. At artister og flere ledd i bransjen skal få et velfortjent økonomisk plaster på såret.2. Finne samarbeidspartnere, både blant musikkorganisasjonene, men også utenfor.3. På sikt finne et sted som samler disse konsertene. Kanskje noe for NRK.no? VG.no? Eller kanskje et helt eksternt sted?

Han appellerer også til fans og hjelperne: «Vi kommer til å legge ut konserter i fleng de neste ukene, og det vil bli satt en minimumspris på hver konsert, og de som vil betale mer, skal selvfølgelig få lov til det. Og det som er aller best er at, når alt det her er over, så vil artistene sitte med en fin promokonsert som kan klippes opp i biter, bygges ut med intervjuer eller brukes i sosiale medier og til å promotere konserter når alt dette her er over», skriver han videre.

Les også: Rører ikke husleien ennå

Allerede på onsdag begynner konsertene på Sentralen i det Falck kaller kontrollerte og kliniske former. Konseptet har fått navnet Koronerulling og navnene på de første artistene slippes samme dag.

Men Falck er ikke alene om å dra i gang dugnad på nett. Også mindre cafeer som sliter har samlet inn penger fra sine «venner» på folkefinansieringsplattformen Bidra.no. Cafe Ambrosia skriver om sitt prosjekt at de trenger hjelp gjennom viruskrisen, mens Victoria Cafe og Pub skriver at de har løpende kostnader og ingen inntekter og de tilbyr salg av gavekort eller bare et bidrag fra de som ønsker å stille opp for den lokale cafeen.

Oslo Clubcast har også sin dugnad overfor DJ-miljøet, som også har sett sine inntekter synke til null. På nettsiden Osloclubcast.com spiller DJ’er sine sett hver kveld, og folket kan bidra med penger over Bidra.no.

Det har også vært flere små nisjebutikker som har oppfordret sine følgere på Facebook til å hjelpe til i en vanskelig tid. Reisebutikken Nomaden minner sine kunder på at det akkurat nå er ekstra tøft å selge reiseutstyr og –bøker og oppfordrer kundene til å bruke nettbutikken.

Powered by Labrador CMS