KUTTER HANDEL: Skandia Fastigheter reduserer handelsdelen i sitt nye prosjekt.

Dropper butikker i kjøpesenter

Stadig flere kjøpesentre dropper butikkareal og bygger boliger i stedet.

Publisert Sist oppdatert

Det svenske eiendomsselskapet Skandia Fastigheter skulle bygge ut kjøpesenteret Mörby Centrum fra 60 butikker til ca. 100 butikker. Antall kvadratmeter skulle økes fra 18 300 til 33 000 kvadratmeter. Men nå har eiendomsselskapet snudd tvert om på planene nordøst for Stockholm. Under Fastighetsvärldens seminar Köpcentrum och Handel 2019 avslørte eiendomssjef Bo Jansson at det i stedet blir kontor i de planlagte butikkene.

– Det blir mindre handel enn vi opprinnelig hadde tenkt. Vi tar ned planene for utbygging av butikker og erstatter dem med kontor i stedet, sa Jansson ifølge Fastighetsvärlden.

Han forteller videre at man går fra 75 prosent handel og 25 prosent kontor til 50/50.

Også i Norge ser vi stadig flere kjøpesentre som bygger ned handelsareal og øker boliger. I Slemmestad nedskalerte Schage Eiendom planene for et nytt kjøpesenter. Det nye prosjektet får i stedet 122 nye boliger og en mindre andel handel enn opprinnelig planlagt.

I Moss sentrum vil Thon Eiendom rive kjøpesenteret Amfi og heller sette opp en ny kvartalsstruktur med næring i to etasjer og boliger over i opp til syv etasjer.

I Gjøvik sentrum skulle Farverikvartalet bli et nytt tyngdepunkt i byen, med et stort handelssenter. Områdeplanen beskriver et tre etasjer høyt kjøpesenter med inntil 15.000 kvadratmeter, fire boligblokker med ca 100 leiligheter og 500 kvadratmeter kontor. I tillegg ble det regulert for minimum 300 offentlig tilgjengelige parkeringsplasser. Manglende interesse i markedet for handelen gjør at det nå blir mindre handel og mer bolig. Antall boenheter skal økes fra ca. 100 til ca. 140.

Se Estate Play med Caroline Krefting om retailmarkedet her:

Powered by Labrador CMS