Aktuelt

Pusset opp strandlinja fullstending

– Det er en trend at mange byer langs fjorder og kysten ønsker å gjøre den mer tilgjengelig, sier Aasmund Bunkholt i TreFokus.

TRE: Moss brukte treverk da de pusset opp hele sjøfrontanlegget sitt - 16.000 løpemeter impregnert tre. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Moss kommune har nylig byttet alt gammelt treverk langs strandkanten med nytt.

– Totalt har vi bytte all den gamle sibirske lerken med 16.000 løpemeter impregnert tre fordi den for dårlig, forteller driftsleder Knut V. Madsen i Moss kommune i en pressemelding.

I tillegg til nytt treverk, har kommunen lagt stein langs kantene, satt på plass nye benker, to offentlige dusjer og lyssatt det hele med ledlys.

Flere kystbyer ønsker å gjøre sjøfronten mer tilgjengelig for publikum. Dette innebærer i mange sammenhenger store offentlige rom i form av havnepromenader og kaier. Over hele verden. Alle byer er i ferd med transformere kystområdene sine fra industriformål til bolig- og rekreasjon, ifølge arkitekt og urban planlegger Sissel E. Tønnesen Engblom i Urbaniq.

– Kystbyene tar tilbake kysten som en konsekvens av den industrielle endringen. Det  spennende er at ofte i slike prosesser frigjøres store arealer som skal omskapes til andre formål, sier hun.

LES OGSÅ: Hva er best, tre eller betong?

Tønnesen Engblom var ansvarlig for mulighetsstudiet og etterhvert områdereguleringen til Moss kommune, som ligger til grunn for transformasjonen av arealet til Petterson-fabrikken. Hun håper det i fremtiden blir mer bruk av tre i utviklingen av norske byer.

– Tre er et levende materiale og er en del av fortellingen om Norge, derfor er det viktig at dette materialet tas med. Jeg håper vi skal se mer treinnslag i byutviklingen, påpeker hun.

LES OGSÅ: Massivtre for 113 millioner

Daglig leder Aasmund Bunkholt i TreFokus har tro på sjønære områder.

– Markedet for trebaserte løsninger i fjord og sjønære områder er stort. Dette omfatter byer og tettsteder over hele landet der man generelt sett ønsker å gjøre områdene mer tilgjengelige for allmennheten. Da er havnepromenader og offentlige rom naturlige valg og bruk av trebaserte løsninger ofte svaret, sier han.

Advarer gårdeiere etter utelivssuksess
Play
– Alle snakker om «flyskam», men dere står jo for 40 prosent av verdens CO2-utslipp
Tech
Ukens tips: Ekspropriasjon og rettslig vern
Juss
Kjøperen av Carew-eiendommen tredoblet overskuddet (+)
Analyse
Selger for 1,6 milliarder
Transaksjoner
Få ferske eiendomsnyheter hver morgen! Meld deg på gratis nyhetsbrev her!
Byggherrehjørnet: Force majeure i entrepriseforhold
Juss
109 leiligheter for 500 millioner (+)
Bolig
Langer ut mot Byantikvaren
Utvikling
Ønsker å endre lov om kommunal forkjøpsrett til leiegårder
Juss

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.