Tech

Hva er best, tre eller betong?

Østfoldforskning sa nylig at det ikke er grunnlag for generelt å hevde at tre er mer miljøvennlig enn betong. Nå får de svar på tiltale.

MATERIALUENIGHET: Valle Wood blir et ensomt trebygg i en betongjungel. Hvilket materiale som er minst miljøvennlig hersker det imidlertid tvil om. Ill.: Lund+Slaatto Arkitekter
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– Det er ikke grunnlag for å generelt hevde at tre alltid er mer miljøvennlig enn betong, eller motsatt. Derimot er det gode grunner for å alltid etterspørre lavutslippsmaterialerm, sier daglig leder Katharina Th. Bramslev i Grønn Byggallianse i en pressemelding.

Hun ber bransjen skape innovasjon ved å kreve materialer med lave utslipp.

LES OGSÅ: Betong er grønnere enn trær

Materialer står for en fjerdedel av utslippene fra bygg- og eiendomssektoren. Valg av materialer med lave klimagassutslipp er ett av strakstiltakene i Eiendomssektorens veikart mot 2050.

– Her kan bevisste utviklere ta valg som virkelig bidrar til bærekraftig omstilling. Samtidig finnes det ingen fasit på hvilket materialvalg den ambisiøse bør ta. Å finne frem til de gode løsningene er ikke enkelt på egen hånd, og særlig ikke om man er den som går opp løypa, påpeker hun.

Nylig påsto Østlandsforskning i en rapport at det ikke er grunnlag for generelt å hevde at tre er mer miljøvennlig enn betong. Bramslev på sin side nyanserer kunnskapen om materialer.

LES OGSÅ: Sparer hundrevis av millioner på gjenbruk

– Rapporten underbygger først og fremst at man må ha et helhetlig perspektiv for å finne de virkelig bærekraftige løsningene. I noen tilfeller vil utstrakt bruk av tre tilfredsstille strenge klimakrav. I andre tilfeller vil lav- og nullutslippsbetong eller kombinasjoner av tre og nullutslippsbetong kutte utslippene mest, påpeker hun og viser til at rapporten gir viktig innsikt i hvordan velge riktige materialer i byggeprosjekter.

– En av de viktigste konklusjonene i rapporten er at tverrfaglige analyser er avgjørende for å finne de mest klimaeffektive materialene og løsningene for et konkret prosjekt, understreker hun.

Det er ifølge Bramslev ikke faglig grunnlag for å legge føringer for valg av ett materiale i bestillinger, lovverk eller finansiering. Å heller etterspørre dokumentasjon på lave utslipp i stedet for å etterspørre spesifikke materialer vil dessuten stimulere til produktforbedring i alle materialgrupper.

LES OGSÅ: Vil bevare mange flere bygninger

– Omstillingen i bygg- og eiendomssektoren er i gang, men går for sakte. Når utslipp fra bygningsmaterialer står for vesentlige klimagassutslipp må vi ha gode virkemidler. Tiden er moden for å sette et tak for klimagassutslipp fra materialer i teknisk forskrift. TEK er et viktig virkemiddel for å sette fart i omstillingen og stimulere til innovasjon, sier hun.

Norske byggherrer, med Statsbygg i spissen, har lenge etterspurt materialer med lave klimagassutslipp. Det har ført til at norskproduserte byggeprodukter har lave utslipp sammenlignet med utenlandske.

– Ved å opprettholde trykket på etterspørselssiden vil denne utviklingen fortsette, og gi norske produsenter et stort fortrinn når nå også utenlandske byggherrer forventes å ha fokus på dette. I andre land har det til nå vært mest fokus på å redusere utslipp fra fossil energi til oppvarming av bygg, men vi ser nå at dette er i ferd med å endre seg, sier hun.

Estate avslører: Så lett er det å svindle et aksjeselskap
Aktuelt
– Fristen for å inngå justeringsavtale er uendret
Juss
Höegh Eiendom selger til Pareto
Transaksjoner
Blir høyest i fylket (+)
Bolig
Blar opp 1,9 milliarder i Kongens by
Transaksjoner
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Petter Eiken skal lede styret i Conceptor Bolig
Karriere
Mediesky telekom-arving går all inn i eiendom (+)
Analyse
Kan korte prosjekteringstiden med 30 prosent
Play
Krever Blystad-prosjekt forelagt bystyret (+)
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.