GJENBRUK: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen er opptatt av å beholde eksisterende bygg. Foto: KDM

Vil bevare mange flere bygg

Eiendomsbransjens riving av bygninger har blitt mat for statsråden.

Publisert Sist oppdatert

– Å bygge om og bruke eksisterende bygg må vi gjøre mye, mye mer av. Det er det suverent mest klimavennlige vi kan gjøre, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen da Grønn Byggallianse, Norsk Eiendom, Huseiernes Landsforbund og Stærk & Co inviterte til paneldebatt i Arendal.

Elvestuen gjorde det ifølge en pressemelding klart at han vil vite mer om årsaker til at mange bygg rives. Kommentaren kom etter at konsernsjef Daniel K. Siraj i Obos pekte på at utviklere møter barrierer for å rehabilitere fremfor å rive.

LES OGSÅ: Vil beholde konserthuset og bygge ny storsal på taket

Daglig leder Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse er enig i at mindre riving er avgjørende for å få ned klimagassutslippene fra bygg- og eiendsomssektoren.

– Det er store klimagassutslipp knyttet til produksjon, transport og oppføring av bygningsmaterialer til et bygg. Utslipp knyttet til riving og oppføring av et nytt like stort kontorbygg bygg tilsvarer ett års utslipp fra ca. 14 000 biler. Utbyggere som tenker seg om før de river har stor påvirkningskraft, påpekte hun.

Bramslev er glad for at Elvestuen løftet fram miljø- og klimagevinsten ved å bygge om fremfor å bygge nytt.

LES OGSÅ: Betong er grønnere enn trær

– Viktige virkemidler for å få til mindre riving er strengere kriterier for å få rivetillatelse og tydeligere skille mellom krav til eksisterende bygg og nybygg i teknisk forskrift. En utfordring for mange utbyggere er usikkerhet om når dagens forskriftskrav slår inn ved rehabilitering. Dette bidrar til usikre kalkyler og bidrar til at færre velger å bygge om i stedet for å rive, sier hun.

Et annet viktig virkemiddel er å dele gode eksempler og kunnskap om mulighetene ved å transformere bygg.

– Vi vil fremover løfte frem inspirerende eksempler der eksisterende bygg har blitt transformert med nye funksjoner i prosjekter med høy kvalitet, poengterer Bramslev.

Se Estate Plays episode om ombruksmarkedet som eksploderer og Resirqel, som har tatt en posisjon i markedet her:

Powered by Labrador CMS