Aktuelt

Vil bygge ny konsertsal – på taket av den gamle

Arkitekt Geir Dyrvik foreslår å utvide Oslo Konserthus - oppover.

OPP: Geir Dyrvik foreslår å bygge en ny konsertsal på toppen av konserthuset, i stedet for et nybygg. Ill.: Dyrvik arkitekter
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Oslo-Filharmonien har lenge ønsket seg nye lokaler og for tre år siden skrev Aftenposten at Petter Stordalen og Anders Buchardt ønsket å investere 2,5 milliarder kroner i et flunkende nytt konserthus, hotell og kongressenter på Filipstad.

Avisens fokusering i fjor på tomme kulturbygg i hovedstaden satte arkitekt Geir Dyrvik i Dyrvik Arkitekter på en annen idé: Han mener det er fullt mulig å bygge på det eksisterende konserthuset i Vika i høyden, skriver Aftenposten. 

– Min motivasjon er at politikerne skal få enda et alternativ de kan vurdere. Jeg kan nesten umiddelbart si at dette kan bli billigere enn å bygge nytt, samtidig er jeg opptatt av å mulighetene i bygg som allerede finnes. Transformasjon av gamle bygg blir stadig viktigere, sier han blant annet.

LES OGSÅ: Frykter for Oslo S

Dagens konsertsal rommer 1400 mennesker. En ny etasje på toppen av konserthuset kan gi Oslo-Filharmonien plass til 2100 tilskuere.

– Det er fullt mulig å skape velfungerende bygg og kanskje mer interessant arkitektur. Det har kanskje vært litt blodtåketenkning i iveren etter å bare bygge nytt, sier Dyrvik som har presentert skissene for blant andre byrådslederen, Plan- og bygningsetaten, samt naboer.

– Det har vært veldig positive tilbakemeldinger, påpeker Dyrvik.

LES OGSÅ: Tegnet moderne bydel av ødeland

Konserthuset som sto ferdig i 1977 og var kostbart å bygge. Et nybygg blir neppe billig.

– Kulturbygg som opera, teater og konserthus er generelt dyre fordi de stiller store krav til akustikk, byggeteknikk, materialbruk og teknisk utstyr. Dagens konserthus er et gjennomført bygg med gode detaljløsninger og solid materialbruk, sier Dyrvik.

– Med tanke på ombruk, hva kan tas vare på i det eksisterende konserthuset ved en eventuell påbygging?

– Praktisk talt alt kan gjenbrukes.  Nybygget vil i all hovedsak føre nye elementer til det eksisterende bygget. Hvis konserthuset flyttes til Filipstad er det vanskelig å forutse byggets fremtid. Konsertsalen for eksempel har konkurranse fra flere lignende saler i Oslo, påpeker Dyrvik som imidlertid ikke kan spå hva byggetiden for et slikt prosjekt kan bli.

LES OGSÅ: Vil bygge konserthus til 120 millioner 

– Det er ikke mulig å gi et godt svar på det, men det forutsettes at det eksisterende konserthuset kan brukes i deler av byggetiden, sier han.

Oslo-Filharmoniens administrerende direktør Ingrid Røynesdal kaller planene hans for et luftslott.

– Vi er opptatt av å få et godt bygg for orkester og publikum. Vi skal alltid være konstruktive, men dette prosjektet har svært mange utfordringer, både økonomisk og praktisk. Vi er opptatt av å ikke kommentere luftslott. Derimot har vi brukt mye tid på planene for et nytt konserthus på Filipstad, fordi vi ser stor realisme i nettopp det, sier hun blant annet.

Vil bygge flere hundre boliger (+)
Bolig
Rentetoppen er nådd
Play
Staten selger eiendommer verdt over 100 mill (+)
Transaksjoner
Ukens tips – Anleggsbidragsmodellen
Juss
Byggherrehjørnet: Ansvar for offentlige tillatelser i totalentrepriser
Juss
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Fredensborg kjøper 83 mål for utvikling (+)
Utvikling
Her har det vært restaurantdrift i 50 år. Nå slår Oslo tingrett fast at en eiendomsmegler kan overta lokalene (+)
Analyse
PBE med helomvending på Vålerenga
Utvikling
Startet året med salg, men kjøpelysten er der fortsatt (+)
Transaksjoner

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.