Utvikling

Sparer enorme summer med gjenbruk

- Byutviklingsprosjektet på Lilleaker skal bli et fyrtårn innen sirkulære bygg og bærekraftig byutvikling.

GJENBRUK: Når Lilleakerbyen skal utvikles inkluderer det flere eksisterende bygninger. Foto: Mustad
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det er administrerende direktør Olav Line i Mustad Eiendom som sier dette i en pressemelding. Selskapet hans er opptatt av gjenbruk og har nå alliert seg med danske Lendager Group, der NREP som byggherre har utviklet noen av verdens første sirkulære boliger. Sammen vil de tre etablere utstillingen Wasteland på området der Lilleakerbyen planlegges.

LES OGSÅ: Skal gjøre NREP til en stor boligspiller

– I 150 år har Mustad tilpasset seg samtiden så det ligger i vårt DNA å være i forkant av samfunnsutviklingen. På bakgrunn av Lendagers detaljerte materialkartlegging av bygg og øvrige strukturer, vil vi basere byutviklingen på en svært ambisiøs andel gjenbruk av bygninger. Dette reduserer CO2-utslippet med ca. 28.000 tonn og gir ca. 1,5 milliarder kroner lavere materialkostnader. Nå ønsker vi å invitere bransjen til å få innsikt i mulighetene i sirkulære byggemetoder med tanke på redusert miljøbelastning og økt lønnsomhet, påpeker han.

Næringsparken i Lilleakerbyen er like stort som Bjørvika og skal forvandles til en bydel med blant annet boliger, handel, hotell, kontorer og aktivitetstilbud. For å kunne skape en god bystruktur som skal stå seg må likevel noen bygninger rives.

LES OGSÅ: Blir mindre handel i Lilleakerbyen

– Vi applauderer Mustads ambisjoner og deler deres visjon om bolig- og byutvikling. Bærekraft er en viktig komponent, derfor er det naturlig å støtte arbeidet med å få Wasteland til Oslo. Vi gleder oss til å vise noen sirkulære boliger som vi sammen med Lendager Group har oppført i København, uttaler administrerende direktør Jens Petter Hagen i NREP Norge.

– Hvert år kastes to milliarder tonn materialer og Norge alene produserer 11,7 millioner tonn. Vi har lenge oversett en av verdens antagelig største uutnyttede ressurser, avfall, som for øyeblikket håndteres som et problem. Men dette er en betydelig forretningsmulighet som også gagner miljøet. Det er potensial for bærekraftig forretning overalt, men det krever endring i etablerte praksis og mentalitet, forklarer managing partner Ditte Lysgaard Vind i Lendager TCW.

LES OGSÅ: Vant med gjenbruksbygg

Ifølge pressemeldingen tar Wasteland deg med på en reise fra avfall til bærekraftige byggemetoder, og viser hvordan de mest brukte byggematerialene som betong, murstein, tre, glass og metall kan brukes igjen og igjen. Uten at det går utover verken kvalitet, pris eller estetikk.

– En firedel av alt norsk avfall genereres av byggebransjen. Til tross for voksende mengder, er gjenbruksandelen dessverre synkende. Byggebransjen står for 15 prosent av landets samlede CO2-utslipp, og 40 prosent av all materialforbruk. Om bransjen ble bedre til å utnytte de enorme mengdene som kastes hvert år, kan klimaavtrykket nær halveres, heter det.

Gleder seg til reforhandling av leieavtaler (+)
Analyse
Starter med produktdesign for ombruk
Aktuelt
Tollefsen kjøper mer utviklingseiendom i Asker
Transaksjoner
Gir vekk eiendom til en verdi av 400 millioner (+)
Analyse
Krefting reagerer på slakt av R8
Aktuelt
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Vil bygge boliger midt i sommerparadiset (+)
Bolig
Ny i ledersjiktet i Haut Nordic
Karriere
Solide Schage-utbytter (+)
Analyse
Finerfabrikk kan bli 200 boliger (+)
Bolig

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.