BYKAMPEN: Ståle Økland holdt foredrag om hva som kjennetegner vinnerbyene på Eiendomsutviklingsdagene. Foto: Carine Bjørvik Andersen

Arbeidsplasser nøkkelen til god byutvikling

Man klarer ikke skape en god byutvikling dersom man ikke lykkes med økonomi og arbeidsplasser.

Publisert Sist oppdatert

Det var på Eiendomsutviklingsdagene 2019 på Farris Bad at Ståle Økland holdt et foredrag om vellykkede og fremtidsrettede byer. Han har sammen med Nicolai Strøm-Olsen skrevet boken Bykamp, hvor de forsøkte å finne svaret på hvorfor noen byer har suksess og andre ikke lykkes.

– Hvorfor har noen byer suksess og andre ikke? Jeg trodde svaret var fryktelig komplisert, og så frem til å kunne vise en imponerende modell. Svaret var så skuffende enkelt at vi måtte undersøke igjen. Hvis du skal lykkes med å skape by, så må du skape arbeidsplasser. Da kommer flotte ting som arkitektur, kulturliv og handel etter, sier Økland.

Han trekker frem Firenze som en av verdens flotteste byer.

STORHETSTID: Firenzes storhetstid innenfor arkitekturen var da byens Medici-familie var blant verdens rikeste.

– Hvorfor ble Firenze så flott? Jo, Medici-familien startet bank, samarbeidet med paven og ble på mange måter den mest vellykkede bankfamilien og bygde en enorm formue, sier Økland.

Han legger til at de bygde og pusset opp og gjorde byen fin, men da familien ble jaget ut av byen, stagnerte utviklingen i Firenze.

Et annet eksempel på byer som bygges og utvikles når økonomien går bra, er Venezia, som hadde sin storhetstid ved dannelsen av aksjeselskaper. I motsatt retning, har utviklingen i Detroit vært, hvor byens forfall kom med bortfallet av arbeidsplassene.

– Det er handel og økonomi som driver byene. Rjukan ble Norges mest moderne by på 1930-tallet da økonomien var god. Der er fortsatt en moderne by, men folk vil ikke bo der fordi det ikke er noen arbeidsplasser der, sier Økland.

– Moderne byer er tett befolket. Det er bra for miljøet at vi bor tett, men hemmeligheten i en by er at man treffer andre mennesker, og utveksler ideer. Skal det bli handel i sentrum, må det bo og arbeide mennesker der. Samtidig begynner vi å oppdage vann og grøntområder, fortsetter Økland.

Han mener samtidig at man er litt for opptatt av å planlegge.

– Gode steder er sjelden rigide, vi må slippe folks kreativitet løs. For mange reguleringer skaper en mindre dynamisk by. Trenger vi nødvendigvis at det skal sitte noen på rådhuset og bestemme hvilken farge det skal være, spør han.

Powered by Labrador CMS