Aktuelt

Levelig by med industribygg?

Er det utenkelig med folk, liv og røre i områder som preges av industri og tungtransport?

STUDENTENE: F.v. Tobias Wihl, Axel Helmersen, Johanne Helvik, Hanna Meyer Thuestad, Ida Højlund Rasmussen og Inga Bertelsen. Foto: Nicki Twang.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det har seks studenter sett nærmere på i samarbeid med Sveco og Aspelin Ramm. I sommer hadde studentene en sommerjobb hvor de skulle se på disse mulighetene i Haraldrud-området i Oslo. Resultatene ble presentert for politikere, byråkrater, arkitekter og byutviklere i Tårnet kulturarena i Hovinbyen.

– I dag preges Haraldrud av tungtrafikk, fabrikker, lagre og få sosiale møteplasser, men dette tilsier ikke at Haraldrud ikke kan bli en levende bydel, sa sommerstudent Hanna Meyer Thuestad.

Les også: Fremtidens by må ha plass til mer enn boliger og hipstere

Hun presenterte prosjektet sammen med Aksel Helmesersen på vegne av studentene, som kom med forslag til hvordan Produksjonsbyen kan utformes. Virksomhetene ble delt inn i industri, lager og logistikk i kategoriene lett, medium og tung produksjon, hvor de ulike kategoriene betyr ulik grad av tilpasning til støy, trafikk og skala.

Studentene mener at området med lett industri er bedre egnet for boliger, mens i områder med tung industri må tunge kjøretøy fortsatt ha prioritet, og det må være et skarpt skille mellom myke trafikanter og tungtrafikken.

Blant forslagene er «grønne snarveier» over takene.

Her er forslag til sykkelvei over taket til Norsk Gjenvinnings anlegg på Haraldrud.

Andre forslag er opplevelser som tennisbaner, takhager og lignende på industritakene, hvor folk inviteres til å gå over i stedet for rundt. Dermed reduseres barrieren de store byggene representerer.

Studentene foreslår også å benytte t-banenettet til varetransport om natten.

– T-banen kjører ikke hele døgnet, og med unntak av noe vedlikehold og tilbakekjøring av vogner er det mye dødtid. Denne tiden kan vi utnytte, og t-banenettet egner seg ypperlig til å distribuere varer til ulike steder i Oslo, sa sommerstudent Aksel Helmersen.

– Vi må tenke nytt om denne typen områder og utvide begrepet «bymessighet». Dette var til stor inspirasjon, sier adm. direktør i Aspelin Ramm, Gunnar Bøyum

– Igjen ser vi hvor viktig det er å la de unge slippe til. De viser oss nye måter å se byen på, det er dette et strålende eksempel på. Jeg er mektig imponert over alt de har fått til i sommer, sier divisjonsdirektør i Sweco, Rasmus Nord.

Vil bygge flere hundre boliger (+)
Bolig
Rentetoppen er nådd
Play
Staten selger eiendommer verdt over 100 mill (+)
Transaksjoner
Ukens tips – Anleggsbidragsmodellen
Juss
Byggherrehjørnet: Ansvar for offentlige tillatelser i totalentrepriser
Juss
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Fredensborg kjøper 83 mål for utvikling (+)
Utvikling
Her har det vært restaurantdrift i 50 år. Nå slår Oslo tingrett fast at en eiendomsmegler kan overta lokalene (+)
Analyse
PBE med helomvending på Vålerenga
Utvikling
Startet året med salg, men kjøpelysten er der fortsatt (+)
Transaksjoner

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.