Utvikling

Den første fabrikken bygd i massivtre

Massivtre, solceller på tre fasader, passivhusstandard og BREEAMNOR Excellent-sertifisering. Kaffefabrikken til en kvart milliard blir et realt miljøbygg på 36 meter.

DIMENSJONER: Kaffehuset i Vestby er den første fabriukken som bygges i massivtre, og det er snakk om ganske andre dimensjoner kontra et leilighetsbygg. Foto: AFG
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Når Joh. Johannson flytter kaffeforedlingsanlegget sitt fra Filipstad i Oslo til Vestby i Akershus, må det også bygges store arealer for lagring, pakking og utkjøring av 12.000 tonn kaffe årlig. Prosjektleder Kim Fjelstad og AF Bygg Østfold har brukt lang tid på å finne riktige samarbeidspartnere som har erfaring med å bygge i massivtre, ifølge en pressemelding.

LES OGSÅ: Satser 250 millioner på furu og gran

Kaffefabrikken som bygges på en betongkjeller er det første industribygget i massivtre for AF Bygg Østfold – og på landsbasis. Ingen andre entreprenører i Norge har tidligere reist et industribygg i massivtre. Arbeidet med Kaffehuset starter i januar 2018 og skal være ferdig i desember 2019.

– I Brumunddal bygde Arthur Buchardt verdens høyeste trehus, men et leilighetsbygg er noe ganske annet enn takhøyder på 22 meter og lager på nesten 1.000 kvadratmeter. Derfor har vi brukt mye tid på å sikre at montering i høyden foregår sikkert og trygt, påpeker Fjelstad.

LESD OGSÅ: Bygger 795 leiligheter i massivtre

En av energikildene til Kaffehuset er et solcelleanlegg med 1280 paneler og en samlet effekt på 365 kWp, plassert på tre sider av bygningen.

– Det spesielle er at solcelleanlegget blir en del av selve fasadeelementet. De skal tåle vind, regn og snø, sier Jon Strand i AF Energi & Miljøteknikk.

Ukens profil: Fikk sluttpakke – havnet i eiendom (+)
Karriere
Solgte til Bergesen-familien (+)
Transaksjoner
Skeptisk til Tollefsen-prosjekt (+)
Bolig
Øker leieinntektene, resultatet faller
Aktuelt
Ny sjef hos Enerhaugen
Karriere
Oppdaterte eiendomsnyheter hver morgen kl 07.05 Meld deg på gratis nyhetsbrev her!
Solid resultat med 363 millioner
Aktuelt
– Vi skal ikke selge mer, snarere tvert imot (+)
Analyse
Utstillingsplassen Eiendom sikter mot rekordresultat i år (+)
Analyse
Markedsplassen fra A til Å innen ombruk
Play