Utvikling

Den første fabrikken bygd i massivtre

Massivtre, solceller på tre fasader, passivhusstandard og BREEAMNOR Excellent-sertifisering. Kaffefabrikken til en kvart milliard blir et realt miljøbygg på 36 meter.

DIMENSJONER: Kaffehuset i Vestby er den første fabriukken som bygges i massivtre, og det er snakk om ganske andre dimensjoner kontra et leilighetsbygg. Foto: AFG
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Når Joh. Johannson flytter kaffeforedlingsanlegget sitt fra Filipstad i Oslo til Vestby i Akershus, må det også bygges store arealer for lagring, pakking og utkjøring av 12.000 tonn kaffe årlig. Prosjektleder Kim Fjelstad og AF Bygg Østfold har brukt lang tid på å finne riktige samarbeidspartnere som har erfaring med å bygge i massivtre, ifølge en pressemelding.

LES OGSÅ: Satser 250 millioner på furu og gran

Kaffefabrikken som bygges på en betongkjeller er det første industribygget i massivtre for AF Bygg Østfold – og på landsbasis. Ingen andre entreprenører i Norge har tidligere reist et industribygg i massivtre. Arbeidet med Kaffehuset starter i januar 2018 og skal være ferdig i desember 2019.

– I Brumunddal bygde Arthur Buchardt verdens høyeste trehus, men et leilighetsbygg er noe ganske annet enn takhøyder på 22 meter og lager på nesten 1.000 kvadratmeter. Derfor har vi brukt mye tid på å sikre at montering i høyden foregår sikkert og trygt, påpeker Fjelstad.

LESD OGSÅ: Bygger 795 leiligheter i massivtre

En av energikildene til Kaffehuset er et solcelleanlegg med 1280 paneler og en samlet effekt på 365 kWp, plassert på tre sider av bygningen.

– Det spesielle er at solcelleanlegget blir en del av selve fasadeelementet. De skal tåle vind, regn og snø, sier Jon Strand i AF Energi & Miljøteknikk.

Kontrollerer enorme eiendomsverdier (+)
Analyse
Bakke og BORI trår til sammen
Aktuelt
Fikk nei til å bygge. Deretter fikk utbyggeren gebyrsjokk (+)
Analyse
Vil opprettholde kunstnerisk miljø ved Akerselva
Aktuelt
Proptech-selskap: Kast papirene og del informasjonen
Play
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Nå våkner eiendomsbransjen
Tech
OBOS ber om at bystyret tar saken (+)
Bolig
80 boliger for 250 millioner kroner (+)
Bolig
Ukens tips: Innstramming i eierseksjonsloven
Juss

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.