Bolig

Skilsmisseboliger i fare

«Hvis Bystyret vedtar forslaget til Plan- og bygningsetaten, kan vi ikke bygge leilighetene for nyskilte med barn. Det er heller ikke mulig å gjennomføre den høye miljøambisjonen vår.»

FUTUREBUILT: Fyrstikkbakken 14 er et FutureBuilt pilotprosjekt, noe som innebærer at det skal bygges med 50 prosent lavere klimagassutslipp enn hva som er normalen. Ill: Link Arkitektur
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det sier daglig leder Olav Birkenes i Birk & Co, som ønsker å omregulere Fyrstikkbakken 14 på Bryn i Oslo til boligformål med høyere utnyttelse enn gjeldende boligregulering. Planforslaget åpner for 4 bygninger i 8 til 10 etasjer med omtrent 130 leiligheter.

Prosjektet fikk en rekke presseoppslag, både i Norge og andre europeiske land, etter at Estate Nyheter i desember 2017 skrev at selskapet vil tilby leiligheter for skilte par i tillegg tildeleløsninger som skal kurere ensomhet og spare miljøet.

Stor avstand

Plan- og bygningsetaten anbefaler ikke planforslaget «fordi det er i strid med overordnede føringer», og fremmer derfor eget planalternativ som følger opp føringer fra kommuneplanen, høyhusstrategien og kommunedelplan for Alna miljøpark. Etatens alternativ har 4 bygninger med mindre fotavtrykk enn det forslagsstiller foreslår, og høyder på 4 til 6 etasjer. Dette alternativ gir omtrent 90 leiligheter.

Om ikke lenge – trolig allerede før sommerferien– skal Bystyret i Oslo ta stilling til de to alternativene. Birkenes er imidlertid klar på at leilighetene beregnet for unge nyskilte med småbarn, ikke vil bli realisert hvis etatens alternativ blir banket gjennom.

– Ikke gjennomførbart

– Med et mindre fotavtrykk er det ikke gjennomførbart å bygge disse leilighetene. Det er veldig synd, for dette er en løsning for dem med dårligst råd. Tanken er at mor og far er likestilte, og har en leilighet på 35 kvadratmeter hver. I midten er det en like stor del med blant annet barnerom, sier Birkenes.

Dette skal i utgangspunktet være utleieleiligheter, som nyskilte skal kunne leie alt fra noen måneder til noen år, når man finner en mer permanent boform enten i en storfamilieleilighet med «mine, dine og våre» eller hver sin leilighet, men på samme sted. Hele konseptet er ikke spikret ennå, men Birk & Co opplever «at det er skuffende lav vilje til å tenke nytt og satse, hos etaten som bestemmer hvordan vi skal bo i fremtiden».

Miljømessige gevinster

Birkenes forteller at også at tvillingleilighetene vil ryke med et mindre fotavtrykk. Dette er et konsept hvor to venner eller slektninger har hver sin leilighet med en fellesdel i midten.

– Grunnen til at vi mener at disse to leilighetstypene er så bra, er at man oppnår både økonomiske, sosiale og miljømessige gevinster ved å dele med andre. Ett av våre prosjektmål er å bidra til å kurere ensomhet gjennom innovative deleløsninger med høy bokvalitet, sier han.

Betydelige kostnader

Fyrstikkbakken 14 er et FutureBuilt pilotprosjekt, noe som innebærer at det skal bygges med 50 prosent lavere klimagassutslipp enn hva som er normalen i bransjen i dag. Ifølge Birkenes vil det ikke være mulig å gjennomføre miljøambisjonene med PBEs alternativ.

– De høye miljøambisjonene som ligger til grunn i et FutureBuilt, innebærer betydelige kostnader. Disse kostnadene kan ikke forvares med det volumet PBE legger opp til. Det er synd i det året vi nå er inne i (Oslo europeisk miljøhovedstad 2019, red. anm.). Jeg håper politikerne nå benytter muligheten til å sette Norge på kartet både med hensyn til innovative boformer og miljøvennlige bygg, sier Birkenes.

– Omsetningen falt etter bilfritt byliv
Aktuelt
Boligprosjekt falt i fisk for Alf-Inge Håland (+)
Analyse
Aberdeen kjøpte sentrumseiendom (+)
Transaksjoner
Gleder seg til reforhandling av leieavtaler (+)
Analyse
Tollefsen kjøper mer utviklingseiendom i Asker
Transaksjoner
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Starter med produktdesign for ombruk
Aktuelt
Nord-Norges største prosjekt (+)
Utvikling
Vil bygge en ny bydel med 40.000 kvadratmeter
Utvikling
Gir vekk eiendom til en verdi av 400 millioner (+)
Analyse

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.