UENDELIG: Hav så langt du kan se. Det er utsikten fra hotellet som skal bygges på Kvitsøy. Foto: Base Gruppen

Utsikt verdt 200 millioner kroner

125 hotellrom ytterst i skjærgården. Neste stopp er Shetland.

Publisert

Base Gruppens planer om et hotell i fjæra er nå tatt inn i arbeidet med å rullere kommuneplanen etter et flertallsvedtak i Kvitsøy kommunestyre nylig, i strid med rådmannens anbefaling. Rett etter møtet gikk selskapet ut med denne meldingen:

– Det betyr at vi kan planlegge for en god og viktig prosess sammen med arkitektkontoret Snøhetta, sammen med administrasjonen, politikerne og ikke minst befolkningen. Dette er et langt lerret å bleke, vi er ydmyke og takknemlige over at kommunen nå gir oss sjansen til fortsette med prosjektet som vi tror skal bli en unik destinasjon for Kvitsøy og for Rogaland.

Hele saken baseres på Alfred Ydstebøs hotellvisjoner til 200 millioner kroner pluss på øya der han delvis vokste opp. Da han lanserte planene for formannskapet i 2017 anslo han at hotellet og synergieffekter kan skape mellom 50 og 100 nye arbeidsplasser. Ydstebø eier og leder Base Gruppen, og i et visjonsnotat fra 2018 der selskapet redegjorde for sine planer ble det lagt vekt på eierens lokale tilknytning og hans ambisjon om å bidra til å ivareta de unike kvalitetene på øya.

– Da Rogfast (fastlandsforbindelse med undersjøisk tunnel, red anm.) ble vedtatt i 2017 var tiden inne for å gå videre med ideen. Rogfast vil forandre Kvitsøy og vi tror et hotell kan bidra til å styrke øya, samfunnet og kulturarven. Øya blir mer tilgjengelig, noe som vil sette kommunen og samfunnet på en prøve. Vår ambisjon er å utvikle et særegent hotell på rundt 150 rom ut mot storhavet – i spektakulære omgivelser og uberørt natur. Målet er å skape et hotell med kvaliteter som vekker internasjonal interesse og beundring, het det da.

Les også: Snøhetta tegner hotell i havgapet

Milepæl

– Hotellet skal stå ferdig i 2027 samtidig med Rogfast. Det var en milepæl for oss at kommunestyre tok planene med videre og vi tror selvsagt på et endelig ja, sier informasjonsansvarlig Lars Petter Einarsson i Base Gruppen.

– Stemmer tallene som er oppgitt på deres nettsider?

– Vi kan vel si rundt 125 rom, for det må være et visst volum på et slik prosjekt. Fotavtrykket blir 17×89 meter med tre etasjer, men vi vet ikke om hotellet skal stå på stylter uti havet eller bygges i ett med naturen. Og inkludert leverandører og underleverandører tror vi på 50-100 arbeidsplasser. Da snakker vi om på flere steder enn bare på Kvitsøy, men øyboerne får med hotellet en unik sjanse til å starte noe eget basert på for eksempel turistene som ofte ressurssterke er folk sultne på opplevelser, påpeker han.

Hva herligheten vil koste kan han derimot ikke si noe om ennå.

– Alt dette arbeidet skal vi begynne med nå, og det inkluderer en markedsplan, påpeker han.

YTTERST: Med Nordsjøen rett ut få gjestene en naturopplevelse uten like i hotellet Base Gruppen vil bygge i dette området på Kvitsøy. Foto: Base Gruppen

Men før håndverkerne kan åpne verktøykassa skal nok saken behandles av minst ett kommunestyre til. Og deretter sendes gjennom kverna med omreguleringer og diverse offentlige etater, som ethvert lignende prosjekt i et LNF-område.

– Det spennende nå er at kommunestyret tok planene med videre, selv om det var nære på med ni mot seks stemmer. Motstanden blir mindre og mindre etter som prosjektet er blitt ufarliggjort, og vi tror dagens ungdom som skal stemme over saken om noen år ser muligheter i dette og gir oss et endelig ja, sier Einarsson.

Han poengterer at selv om Kvitsøy ikke er en ekstremplass i utgangspunktet, vil et hotellopphold her by på heftige naturopplevelser.

– Det unike her er at du er på en øy i et ganske vilt havstykke der bølgene slår langt opp på land i uværet. Selv om det bare blir en kort kjøretur til Stavanger eller Sola får du følelsen av å være langt vekk og du kommer i kontakt med naturen på en unik måte. Vi skal bygge et kurs- og konferansehotell, og ha mange internasjonale gjester. Og så er det moro at vi hører heiarop fra næringslivet, sier han

Fakta

Kvitsøy er en øy og en kommune i havet nordvest av Stavanger.Kvitsøy er landets minste kommune målt i areal og har ca 550 innbyggere.Rogfast er et seks mil langt veiprosjekt på E39 som vil gi ferjefri veiforbindelse mellom nord og sør i Rogaland.Hoveddelen er den 26,7 kilometer lange Boknafjordtunnelen.I tillegg kommer Kvitsøytunnelen som vil gi Kvitsøy fastlandsforbindelse.

Powered by Labrador CMS