Aktuelt

– De største bedriftene velger flex-office

- Vi kommer til å se en økning i fleksible kontorløsninger i Norden i tiden fremover. Så er spørsmålet om dette vil håndteres av flere eller færre aktører enn i dag.

FOKUS PÅ FLEKSIBILITET: Co-working og flex-office var i fokus da mer enn 200 eiendomsaktører var til stede under lanseringen av årets Newsec-rapport om det nordiske eiendomsmarkedet.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I går lanserte Newsec sin store årlige rapport om det nordiske kontormarkedet. Dette skjedde i det Svenske Handelskammeret i Stockholm. Denne gangen var temaet co-working og flex-office.

Over 200 nordiske eiendomsaktører var til stede. Sentralt var hvordan markedet påvirkes av trenden ved at større bedrifter over hele verden i stor grad flytter inn i fleksible kontorløsninger. Facebook har nå halvparten av sine globale medlemmer i fleksible kontorer. Lignende gjelder også alt fra store banker og til industrigiganter.

LES OGSÅ: Supervekst i co-working

Trengte en tiendedel av arealet
Alexandra Løvgren og Jan Rosengren fra Newsec modererte en paneldebatt som bestod av Magnus Behrenfeldt, sjef for byutvikling for AMF Fastigheter (søsterselskap til Oslo Areal), Henrik Bystrøm, sjef for forretningsutvikling i Microsoft og leder av arbeidet med «det nye arbeidslivet», Oskar Malm Wiklund, grunnlegger av co-working/start-up-spacet Norrsken, samt Henrik Botten Taubøll, direktør i Norden for WeWork. Sistnevnte åpner 14.000 kvadratmeter nye kontorer på Urban Escape i Stockholm i juni.

– For Microsoft har det vært en lang reise å innse at vi trengte en tiendedel av det arealet vi først tenkte da vi startet prosessen. Du skulle sett estimatene våre da vi startet. Som bedrift har vi lært mye av relokaliseringsprosessen vi har vært gjennom, sier Henrik Bystrøm.

Microsoft leier nå 3000 kvadratmeter kontorer, ned fra søk på 15.000 kvadratmeter, eksklusivt i Urban Escape. De planlegger å kunne vokse inn og ut av WeWorks nabolokaler med medlemskap når de øker.

– For å kunne tiltrekke oss de største talentene innen IT, er det viktig for oss å være i sentrum av byen og tilby gode lokaler. Vi trenger vårt helt eget space for å bygge kulturen vår. Men vi ønsker også å være en del av den kulturen de fleksible kontorleverandørene kan tilby oss. Vi kan ikke lenger bygge en god bedriftskultur i et vakuum – kreativitet skjer i samspill med andre, legger Bystrøm til.

Ser ikke noe poeng i å eie egne co-working-selskaper
En rekke store svenske eiendomsselskaper har laget sine egne co-working-arealer i sentrum. AMF ser ikke noe poeng i å eie egne co-working-selskaper.

– Vi eier ingen hotelldriver heller, selv om vi leier ut til hotell, sier Magnus Behrenfeldt fra AMF.

– Vi gjør det vi er gode på, nemlig eiendom. Og vi samarbeider med andre som er mye bedre enn oss på å drifte fleksible løsninger i disse eiendommene. Eksempler på dette er Epicenter, hvor vi har vært med fra starten og nå med giganten WeWork. Man må vite hva man er god på.

LES OGSÅ: Eiendomsgigant kjøper co-working-selskap (+)

– Det er også viktig å huske på at det er helt ulike konsepter det er snakk om, påpeker Oskar Wiklund fra Norrsken.

– Man ser nyansene når man setter seg ordentlig inn i det. Norrsken server start-up communityet. Det er helt fint at WeWork og andre er der – for at våre medlemmer kan vokse inn i det. Og de går da heller ikke etter våre enkeltpersonforetak og enkeltgründere. Vi vil heller ikke tro at MESH eller andre aktører i Norge eller Danmark føler seg «truet» av dette. Snarere har vi komplementerende tjenester som danner grunnlag for en ny modell å leie på.

– Flex-kontor ikke vårt «end game»
For WeWork har veksten de siste årene kommet innen store bedrifter.

– Vi har nå over 30 prosent av medlemsbasen blant selskaper med over 1000 ansatte. 35 prosent av verdens Fortune500-selskaper sitter også hos WeWork. Disse ønsker noe lengre løpetid på kontraktene og egne adskilte deler av byggene, sier Henrik Botten Taubøll.

– Vi startet med å ha en del åpne løsninger og co-working, men i dag har vi 93 prosent dedikerte kontorer og vil ikke lenger kalle oss en co-working-aktør. Men når PWC i sine undersøkelser ser at 61 prosent av globale CEOs ikke kan beregne lønnskostnadene om tre år – altså ikke vet hvor mange ansatte de har om tre år – så er det klart at etterspørselen for fleksible løsninger er økende.

– For oss er heller ikke flex-kontor vårt «end game». Vi har i dag verdens største datasett for eiendom, og kombinert med rå proptech-løsninger, selger vi dette videre i markedet. WeWork bygger for eksempel nå UBS’ 18.000 kvadratmeter store hovedkontor utenfor New York og skal drifte dette bygget senere. Dette er nye høymarginsprodukter som løper ut av teknologiplattformen vår, som vil bli en mye større del av det vi gjør fremover, sier Taubøll.

LES OGSÅ: Åpner co-working-trenden et nytt marked for FM-bransjen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

– Næringseiendom eksponert for menneskerettighetsbrudd
Juss
Skal løse depositumproblemet for boligleiere
Tech
Fikk jobben som miljøsjef
Karriere
Vil anlegge kolonihage på taket
Utvikling
Tilrettela for svensk kjøp av omsorgsboliger (+)
Transaksjoner
Estate PLUSS gir deg tilgang til vår nye
Estate Magasin DIGITAL med egen APP
Estate Magasin på telefon,
tablet eller laptop?
Bestill Estate PLUSS her
Vil ha flytende drivhus i Fjordbyen (+)
Utvikling
Her er boligvåren oppsumert
Bolig
Syndikat vil ha 67 mill. for kontoreiendom (+)
Transaksjoner
Nå kommer miljøboligene
Bolig