ADVARER: Advokat Geir Nærø er klar på at skjeggkre er et voksende problem for boligeiere både i Oslo og i landet for øvrig. Her på befaring i en leilighet med skadedyr.

Mener skjeggkre reduserer boligverdien med 25 prosent

Advokat Geir Nærø sier eiendomsbransjen har et ansvar for å begrense utbredelsen av skjeggkre.

Publisert Sist oppdatert

Advokat Geir Nærø ved Oslo Advokatkontor har spesialisert seg på skadedyr og har representert mange fortvilte boligeiere opp gjennom årene. Han beskriver skjeggkre som et stort problem for den som rammes av det.

– Det er klart det er problem for den som har kjøpt en bolig med skjeggkre. Det er en mental belastning, boligen blir mindre verdt og det er en kamp for å få gjennom prisavslag eller heving av kjøpet.

LES OGSÅ: Denne kaster skygger over Oslos boligmarked

Og det er store verdier som kan stå på spill.

– En bolig som er angrepet av skjeggkre, vil etter vårt syn kvalifisere til en verdireduksjon på 15-25 prosent.

Nærø sier mange skjeggkre-saker avgjøres gjennom forlik, altså at partene blir enig om et prisavslag før saken havner i retten. Størrelsen på prisavslag varierer.

SPRER SEG I REKORDFART: Skjeggkre.
(Foto: Mycoteam)

– Forsikringsselskapene som bistår selger, hevder typisk at fem prosent avslag på salgssummen vil være et riktig nivå, og argumentasjonen deres er at «skjeggkre er blitt vanlig». Vi er ikke enig i at skjeggkre er spesielt vanlig, og vi ser at kjøpere som hyrer inn en privat advokat som regel oppnår større prisavslag.

– Men du mener altså at 15-25 prosent verdireduksjon vil være riktig?

– Ja. Vi følger markedet tett, ikke minst de boligene som blir resolgt etter tvist der skjeggkre er oppdaget. I de tilfellene hvor det blir tydelig kommunisert at boligen har forekomster med skjeggkre, må det det store kutt i prisen for å få solgt.

– Hvis eiendommen i det hele tatt blir solgt, legger han til.

LES OGSÅ: Utbygger fradømt retten til Frogner-eiendom

Treffer vilkårlig– Er forekomstene av skjeggkre relatert til spesielle boliger eller områder?

– Vi har skjeggkre-klienter over hele landet, men flest i østlandsområdet. Det er ikke uvanlig med skjeggkre i nyere boliger, men forekomster treffer helt vilkårlig.

En rask øvelse på Finn.no viser et 70-talls treff på ordet «skjeggkre» i boligsøk. Blant disse er et større boligprosjekt som ennå ikke er igangsatt, hvor utbygger har lagt inn i annonsen at «Det er ikke et funksjonskrav under denne kjøpekontrakten at boligen skal være oppført på et vis som fjerner risikoen for skjeggkre».

– Den har jeg ikke hørt før, utbryter Nærø.

– Men er en slik setning nok for å sikre utbyggere mot eventuelle erstatningskrav i ettertid?

– Det er et godt spørsmål. Her er vi inne på styrkeforholdet mellom den profesjonelle utbyggeren og forbrukeren. Jeg er ikke så sikker på at dette hadde holdt i retten.

Advokaten er imidlertid klar på at utbyggere har et ansvar for å begrense utbredelsen av skjeggkre.

– Utbyggere bør sikre at emballasje og byggematerialer er fri for skadedyr. Dette kan gjøres gjennom å skadedetektere og å sette ut feller. Det er klart at bransjen har et ansvar.

– Hva bør man selv gjøre for å unngå skjeggkre i hjemmet eller på kontoret?

– Man bør vise forsiktighet med å ta med pappkasser og -emballasje inn. Det samme gjelder kofferter etter at man har vært på reise.

– Hva gjør du?

– Hjemme hos oss kommer det ikke kofferter over dørstokken før de har blitt tømt og ristet på terrassen, avslutter advokat Geir Nærø.

Powered by Labrador CMS