Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

HULL I TAKET: Den nybygde parkeringskjelleren - med nedkjørsel til venstre i bildet – viste seg å ikke være tett. Entreprenøren som stod for byggingen av parkeringskjelleren nektet skyld, og har fått støtte i to rettsinstanser.

Millionsmell etter entreprenørkrangel

Utbyggeren krevde entreprenøren for fire millioner kroner, men endte i stedet med opp med en ekstraregning på 1,7 millioner.

Thor Arne Brun

tirsdag 30. oktober 2018 4:00 (Oppdatert 30. oktober 2018 13:59)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Eiendomsgruppen Oslo AS stod for utbyggingen av Slalåmveien 37 i Lommedalen i Bærum. På eiendommen var det opprinnelig et enetasjers næringsbygg. På dette skulle det settes næringsmoduler. Ved siden av bygget skulle det etableres parkeringskjeller.

Entreprenør Hogne Myrvold & Co fikk entreprisen forbundet med bærestrukturen samt garasjekjelleren. Entreprisen hadde en verdi på 12,78 millioner kroner eks. mva. Entreprenøren Kodumaja stod for bygging og montering av modulene.

Biler i garasjeanlegget ble ødelagt
Etter levering høsten 2009 var det tegn til lekkasjer i garasjeanlegget. Lekkasjene ble registrert i form av kalkvann fra hulrom i huldekker og fra større lekkasjer langs vegger. Dette medførte blant annet skader på biler i form av kalkbelegg som ikke lot seg fjerne ved vask.

LES OGSÅ: Dette sameiet kostet utbygger dyrt

Partene ble ikke enige om slutttoppgjøret, og sluttoppgjørsdiskusjonen ble bragt inn for Asker og Bærum tingrett. Partene forlikte imidlertid avtalen utenrettslig i oktober 2010.

Senere ble det registrert nye lekkasjer, og etter en del frem og tilbake tok Eiendomsgruppen ut søksmål mot Hogne Myrvold AS med krav om erstatning på 4,2 millioner kroner for utbedringsarbeider. Dette var i 2017. Entreprenøren ble frifunnet i Asker og Bærum tingrett, og Eiendomsgruppen Oslo ble dømt til å betale saksomkostningene til entreprenøren, samlet på 900.000 kroner.

Eiendomsgruppen Oslo anket dommen og nå har Borgarting lagmannsrett behandlet saken. Flere ekspertvitner ble hentet inn, og ved gjennomgang av disse var det etter rettens syn ikke noe galt med prosjekteringen og arbeidet utført av Hogne Myrvold AS.

Spor etter vinkelsliper
Av dommen fremgår det at deler av garasjetaket ble åpnet for å finne årsaken til lekkasjene. Under arbeidet ble det funnet skår i membranen, som man antok kom fra en vinkelsliper. Det var også hull i membranen der fire gjerdestolper var satt ned, et arbeid som Eiendomsgruppen stod ansvarlig for.

Hogne Myrvold AS har avvist bruk av vinkelsliper under sitt arbeid. Retten har lagt til grunn at disse hullene i membranen mest sannsylig ble laget med vinkelsliper av arbeidere i modulentreprenøren Kodumaja, under deres tilpasning av himlinger til svalgangene etter at membranen var lagt. Dette samsvarer med rettens syn, hvor man antok at «man under monteringen av himlingsplatene la disse på bakken (hvor det var membran under, red. anm.) og foretok mindre tilpasninger med vinkelsliper».

LES OGSÅ: Fikk juling i retten etter byggeslurv (+)

Etter en samlet vurdering av bevisene finner ikke lagmannsretten at Eiendomsgruppen Oslo har sansynliggjort at hullene i membranen skyldes forhold som Hogne Myrvold AS hefter for.

Dermed vant Hogne Myrvold AS også saken i lagmannsretten.

Eiendomsgruppen Oslo ble dømt til å betale Hogne Myrvold AS´ saksomkostninger for lagmannsretten, samlet på ca. 800.000 kroner.

Med tillegg av idømte saksomkostninger for tingretten, sitter Eiendomsgruppen Oslo således med rettskostnader på 1,7 millioner kroner for motparten. I tillegg kommer egne saksomkostninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

NPRO kjøper på Hasle

Transaksjoner / fredag 14. desember 2018

Kjøper Stovner Politistasjon

Transaksjoner / fredag 14. desember 2018

– Ingen grunn til å skjære all handel over én kam

Aktuelt / fredag 14. desember 2018

Krevde arrest hos iHus-eier for tapt husleie

Juss / fredag 14. desember 2018

Tilbyr 100.000 kroner i finnerlønn

Utvikling / fredag 14. desember 2018

OBOS vil bygge på hovedkontoret (+)

Utvikling, Pluss / fredag 14. desember 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Milliardtransaksjon i Oslo sentrumMilliardtransaksjon i Oslo sentrum 13. desember 2018
Tilbyr 100.000 kroner i finnerlønnTilbyr 100.000 kroner i finnerlønn 14. desember 2018
Forfulgt av vanskeligheter: Milliontap, brann og rettssakerForfulgt av vanskeligheter: Milliontap, brann og rettssaker 11. desember 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Fikk nei til hotell på Nøstet

Nyheter / fredag 14. desember 2018

Haugland Gruppen AS fikk ikke tillatelse til å bygge om Nøstetorget 5 til hotell, og vil derfor fokusere på kontorutleie.

Solgte to leiegårder

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Universitetets to leiegårder på Nygårdshøyden ble solgt samlet til en lokal aktør, som vil bygge om til leiligheter.

Bygger boliger for 272 mill.

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Byggmester Markhus er tildelt totalentreprisen for å bygge 146 leiligheter og en Rema-butikk i Knudsenkvartalet i Fyllingsdalen.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Kontorlokalet til for menneskene

Utleier har ordet / torsdag 13. desember 2018

Egil Svoren mener fremtidens kontor er eiendommer med høy servicegrad og et variert spisetilbud. Nærmest som et hotell med en resepsjon hvor du kan få løst dagligdagse behov og tjenester.

Gode kundeopplevelser selger

Nyheter / torsdag 13. desember 2018

Midt i julehandelen finnes det knapt et mer relevant tema enn kjøpesenterutvikling. Synet på hvordan sentrene bør utformes er i endring, og oppfatningene er mange.

Hva er en god arbeidsplass?

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Arkitekturpsykolog, Oddvar Skjæveland deler sitt syn på den gode arbeidsplassen.