Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

DNB og Olav Løvstad vil ta mer og mer hensyn til lånetakernes samfunnsansvar når de skal innvilge lån. Foto: Mellingsater/Larsen

Nå kommer bærekraft inn i bankenes kredittvirksomhet

DNB vil løfte bærekraft og ansvarlige investeringer mer inn i kredittvirksomheten. Og stadig flere eiendomsselskaper fokuserer på det.

Dag-Jørgen Saltnes

mandag 24. september 2018 4:00 (Oppdatert 23. september 2018 22:40)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

DNB har startet en intern foredragsserie som har fått navnet «Veien til bærekraft», hvor representanter for selskaper i ulike bransjer presenterer sitt arbeid med bærekraft. Sist fredag var det eiendomsbransjens tur til å ta turen til DNBs auditorium i kjelleren. Direktør Olav Løvstad forteller Estate Nyheter at bærekraft blir stadig viktigere for banken.

– Vi har lenge jobbet med ansvarlige investeringer. Nå vil vi ta disse prinsippene tydeligere inn i vår kredittvirksomhet. Det innebærer at vi også vil vektlegge kundenes arbeid med samfunnsansvar og bærekraft når vi vurderer kundeforhold og kreditt, sier Løvstad.

På fredagens seminar var det Ariane Spandow fra Spabogruppen og Gunnar Bøyum og Isak Oksvold fra Aspelin Ramm som holdt foredrag for bankens ansatte.

– Det vi liker å gjøre, er å starte med noen håpløse gamle bygninger og så lager vi et bymiljø hvor vi fokuserer på gjenbruk og utvikling og skaper et nytt liv, sier Bøyum.

Blant eiendommene og prosjektene som Aspelin Ramm står bak, er Vulkan-prosjektet ved Grünerløkka i Oslo, som hadde en svært utilgjengelig tomt mellom Maridalsveien og Akerselva. Der er det utviklet svært energieffektive bygg, som blant annet leies ut til Bellona. Aspelin Ramm har også utviklet grønne boliger i Dælenenggata 36.

– Vi brukte 872 kroner per kvadratmeter på de boligene. Men samtidig oppnådde vi en salgspris som var 9000 kroner høyere per kvadratmeter, sa Bøyum.

Han mener at gode infillprosjekter også er god bærekraft, og viste til et prosjekt hvor fire parkeringsplasser ble gjort om til 12 boliger.

Direktør Isak Oksvold, med ansvar for miljø og innovasjon, mener grønne bygg er konkurransedyktig.

– En forskningsrapport fra USA som tok for seg 10 000 bygg i 900 clustre fant at energieffektive bygg oppnår 3 prosent høyere leiepriser, sa Oksvold, som også så at når alt annet er likt her i Norge, så foretrekker leietakeren byggene med bedre miljøprofil.

Ariane Spandow er ansvarlig for Spabogruppens samfunnsansvar og mener det er viktig for bedriftene å gjøre noe mer enn å bare tjene penger.

– Vi har et sterkt fokus på samfunnsverdi i Spabogruppen. Vi driver Spabo Eiendom og har også Amesto Group. Spabo Eiendom er aktive på Grünerløkka, Tøyen, Frogner og Bislet. Der har vi en portefølje med hovedsakelig gamle bygg, som gir oss en utfordring på miljøsiden. Vi må jobbe mye med Byantikvaren for å finne løsninger for byggene våre. Når vi jobber med de gamle byggene, så gjør vi det vi kan for miljø utfra forutsetningene til byggene og vernekravene. Men det er ikke der vi kan gjøre mest samfunnsnytte, sier Spandow.

Spabogruppen har i stedet fokusert mer på sosiale aktiviteter.

– Vi har videreført Brenneriet med fokus på arbeidsplasser for personer med sosiale utfordringer. Vi har også et partnerskap med Leger uten grenser, hvor vi effektiviserer deres drift innenfor regnskap, slik at en større andel av pengene deres kan brukes operativt, sa Spandow.

Et annet tiltak Spabogruppen støtter er Give a job, som hjelper innvandrere og asylsøkere med å komme seg ut i arbeidslivet.

– Ettersom vi er en generasjonsbedrift, har vi et langsiktig perspektiv. Samfunnsprosjektene våre er også langsiktige. Vi jobber nå med Semja, som er en ny finansieringsmodell innenfor sosial ulikhet, sier Spandow.

Spabogruppen har sammen med SoCentral og Innovasjon Norge finansiert Semjas utviklings- og etableringsfasen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Vika-syndikat fikk med Centennial på kjøp

Transaksjoner / tirsdag 23. oktober 2018

Mistet retten til eiendom verdt 40 millioner

Juss / tirsdag 23. oktober 2018

Her kan det komme 30.000 kvm bolig (+)

Transaksjoner, Pluss / tirsdag 23. oktober 2018

Kronikk: Mens vi venter på Filipstad, endres verden

Kronikk / tirsdag 23. oktober 2018

Stadig flere grønne lån (+)

Aktuelt, Pluss / tirsdag 23. oktober 2018

Bygger 5200 m2 for Rottefella

Utvikling / tirsdag 23. oktober 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Vil bygge boliger ved skytebaneVil bygge boliger ved skytebane 22. oktober 2018
Feil kryss i egenerklæringsskjema kostet dyrtFeil kryss i egenerklæringsskjema kostet dyrt 18. oktober 2018
Solgt for 1,2 milliarderSolgt for 1,2 milliarder 18. oktober 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Bergen kommune selger to næringstomter

Nyheter / tirsdag 23. oktober 2018

Tomtene er beliggende i Espehaugen Næringspark, og har en prisantydning på henholdsvis 13,5 og 11 millioner kroner.

Stor utbygging av eksklusive boliger i Fana

Nyheter / mandag 22. oktober 2018

Utbyggeren av Slåtten terrasse mener dette er «blant boligprosjektet i Bergen med noen av de fineste kvalitetene». Men det er ikke det eneste prosjektet i høy prisklasse som er lansert i Fana.

Universitetet selger to leiegårder

Nyheter / torsdag 18. oktober 2018

Lokalene er blitt bruk til kontor og undervisning, men Eiendomsmegler Vest har også interessenter som vil gjøre om til boliger.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Ny møteplass

Nyheter / mandag 22. oktober 2018

Bonum åpner nytt næringskonsept i Henrik Ibsensgate.

Kronikk: Et sentrum på godt, og litt vondt

Nyheter / fredag 19. oktober 2018

Oslo er den siste byen i Norge uten en sentrumsorganisering, og den eneste av de nordiske storbyene. Samtidig er det den mest energiske, spennende, levende og offensive byen i hele Nord-Europa. Betyr det at vi ikke trenger et sterkt, organisert og koordinert sentrum?

Kunsten å menneskeliggjøre retail – igjen

Nyheter / torsdag 18. oktober 2018

Den gode, gamle «kjøpmannen på hjørnet» som kjente navnet ditt og preferansene dine er i ferd med å bli effektivisert bort. Det samme er skredderen som kjenner målene dine, og hvordan dress du kjøpte i fjor.