Sandstuveien 57, kan bli et prøveprosjekt for Bonum og Miliarium Boligs nye konsept for motvirkning av støy og luftforurensing. Illustrasjon: SJ Arkitekter

Boligutviklere med nytt konsept mot støy

Nytt konsept skal løse utbygging i områder utsatt for støy og støv.

Publisert Sist oppdatert

Estate Nyheter har tidligere omtalt Sandstuveien 57, der Bonum og Miliarium Bolig ønsker å bygge et leilighetsbygg, nær Brattlikollen t-banestasjon. Område er svært støyutsatt, men nå har de to boligutviklerne utviklet et konsept som muliggjør nye boligprosjekter med gode bokvaliter i utfordrende områder, med hensyn til støy og luftforurensing. Sammen med SJ Arkitekter har de startet utviklingen av boliger på eiendommen.

– Vi venter spent på oppstartsmøtet for reguleringssaken. Det blir meget spennende å få kommunens tilbakemeldinger på konseptet som søker å løse utbygging i områder utsatt for støy og støv. Vi håper dette kan være et prosjekt som åpner for boligformål på mange eiendommer utenfor utviklingsområdene, som tidligere ikke er blitt vurdert, sier Richard Zagar, prosjektsjef i Bonum, og understreker at prosjektet ivaretar forskriftskravene til støy og har dermed lagt seg på en høyere kvalitetsmessig standard enn hva som kreves innenfor avvikssonene.

Oppfyller alle krav

Konseptet er en videreutvikling av svalgangsprinsippet, og idéen går ut på å etablere et romlig og tett sjikt på utsiden av svalgangene mot støy- og forurensningskilden. Bygningsformen er i planet en stor E, slik at bygget omslutter to store skjermete uterom som sikrer gode uteoppholdsarealer som oppfyller krav til støy- og luftkvalitet. I tillegg er bygget orientert mot syd-vest slik at de felles uterommene får gode solforhold. Løsningen gjør at man kan bygge boliger med gode bokvaliteter på tross av nærhet til vei.

Utviklingsdirektør, Martin Haanes i Miliarium Bolig er opptatt av at det her skapes et prosjekt med flotte solbelyste utearealer skjermet for støv og støy.

– Det er ekstra spennende at det planlegges for gjennomgående leiligheter hvor alle rom til varig opphold vender ut mot stille side. I tillegg vil nærområdet få en forbedret situasjon med mindre lokal luftforurensning og støy, uten at dette forringer deres utsikt eller solforhold, sier han.

Støyanalyser viser at alle boligene oppfyller kravene til støy i henhold til T-1442 retningslinje for behandling av støy.

– Kravene oppfylles ved at det etableres en dobbel fasadeløsning mot E6/Ring 3. Det ytterste tette sjiktet har store glassflater for å sikre godt lysinnslipp i svalgangsrommet. Selve gangbanene er trukket ut fra bygningskroppen, slik at lyset faller nedover byggets fasade og gir lyse og trivelige arealer i svalgangen, forklarer Zagar.

Luftkvalitet

– Beregninger av lokal luftkvalitet viser at alle boenhetene, uteoppholdsarealene og luftinntakene oppfyller kravene til svevestøv og NO2 i T-1520 retningslinje for behandling av luftkvalitet, sier prosjektsjefen i Bonum.

Hovedgrunnen til dette er byggets utforming. I tillegg er det planlagt tiltak som ytterligere vil begrense spredningen av støvet. Slik som store trær mellom vei og bebyggelse som danner første barriere mot støvet, og vegetasjon på tak og fasade som «fanger» støvet.

– For å se hvordan den planlagte bebyggelsen påvirker den omkringliggende bebyggelsen, ble det gjort en sammenligning av dagens og ny situasjon. Beregningene viser at den nye bebyggelsen skjermer bakenforliggende arealer og gir en forbedret situasjon for omkringliggende eksisterende bebyggelse. Det viser seg også at boligbebyggelsen på motsatt side av E6/Ring 3 får forbedret luftkvalitet som følge av nybygget, sier han.

Powered by Labrador CMS