Ann Kristin Aure, makroanalytiker i Bonum AS, mener boligmarkedet er på vei til å snu.

Fortsatt stor tro på boligmarkedet

– Selv om boligprisene har falt, taler makroøkonomiske forhold for en positiv boligprisutvikling i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

De siste månedene har boligprisene i Norge falt noe, men fra rekordhøye nivåer. Hovedgrunnen er et høyere tilbud og strengere utlånspraksis hos bankene. I Oslo har et lavt tilbud og svært høy prisvekst preget boligmarkedet, men ifølge Ann Kristin Aure, makroanalytiker i Bonum AS, ser dette nå ut til å snu.

– De fleste makroøkonomiske forhold taler for en positiv utvikling i boligprisene. Det ser ikke ut til at bankene vil stramme ytterligere inn på kredittpraksisen i nærmeste fremtid, rentene vil trolig være lave i lang tid fremover og sysselsettingen øker, sier hun.

– Mye avhenger også av psykologiske faktorer og hvordan tilbudet vil utvikle seg videre fremover. Med økt grad av usikkerhet og med negativitet i mediebildet, tror vi kjøpere kan bli enda mer bevisste og selektive. Fokus på kvalitet og prosjekter som utmerker seg blir kanskje enda viktigere, tror Aure.

Usolgte boliger øker

– Nå ligger det 4.000 usolgte boliger i Oslo på Finn.no, dette er det høyeste tallet noen gang. I snitt selges det rundt 1.500 boliger hver måned, så det er klart det høye tilbudet påvirker boligprisene, understreker hun.

Bonum tror tilbudet vil holde seg rimelig høyt i en god stund fremover, da ferdigstillelse av nye boligprosjekter vil øke de neste to årene.

– I et tregere marked vil en del prosjekter bli lagt på is i påvente av salg. Dette vil være med på å stabilere tilbudet, og vil isolert sett være positivt for boligprisveksten, forklarer hun.

– Vi har et langsiktig perspektiv på boligmarkedet i Oslo, og mener at selv om vi nå ser noe nedgang i markedet så tror vi på en positiv utvikling over tid, avslutter Aure.

Powered by Labrador CMS