Bankplassen parkeringshus eies av nederlandske Bouwfonds Investment Management. (Foto: Google Street View)

Kjempekrav mot kommunen hvis Bankplassen p-hus må stenge

Q-Park varsler krav mot Oslo kommune hvis Prosjekt bilfritt byliv resulterer i at parkeringshuset under Norges Bank må stenge.

Publisert Sist oppdatert

– Planalternativ 1 vil påføre eier og driver av Bankplassen parkeringshus et betydelig tap. DTZ har verdivurdert kontrakten som Q-Park har på Bankplassen til 129,9 millioner kroner. Hvis realiteten blir at anlegget stenges, vil tapet naturlig nok bli krevet dekket, og det vil bli fremmet krav mot Oslo kommune i den anledning, skriver administrerende direktør John Lien i Q-Park AS i et brev til Plan- og bygningsetaten (PBE).

Bankplassen parkeringshus eies av nederlandske Bouwfonds Investment Management gjennom Berepf II Norway Bankplassen. Eierbrøken er 401/497 til Bouwfonds, mens resten eies av Norges Bank. Arealet som eies av sistnevnte ligger under Norges Bank og utgjør en viktig del av sikkerhetsopplegget rundt og under nasjonalbanken.

Bouwfonds Investment Management kjøpte Bankplassen parkeringshus gjennom en sale-leaseback-avtale med Q-Park. Kjøpesummen var 211 millioner kroner.

Les også: Varsler erstatningskrav for 60 p-plasser

Q-Park har påtatt seg å leie parkeringsarealet hvert år i 20 år regnet fra 31. januar 2014 mot et vederlag på 12,6 millioner kroner + felleskostnader, som justeres årlig i takt med prisstigningen.

Q-Park oppfatter det såkalte planalternativ 1 som at all annen trafikk enn vare- og service-atkomst blir forbudt i området, som blant annet omfatter Kvadraturen.

– Vedtakelse og gjennomføring av planalternativ 1 vil være dramatisk for både eier og driver av Bankplassen parkeringshus. Planalternativet innebærer en umiddelbar nedleggelse av parkeringshuset. Det er for praktiske formål ingen alternativ bruk, skriver Lien til PBE.

Det eneste tenkelige bruk av arealet, slik Q-Park ser det, er bomberom eller lignende.

– Det synes derfor å være en svært urealistisk, grensende til naiv tilnærming, når «muligheter for annen bruk av hele eller deler av parkeringshusene» nærmest fremheves som en fordel med planen, skriver Q-Park-sjefen.

Den kommersielle delen av døgnåpne Bankplassen parkeringshus har kapasitet på 369 p-plasser fordelt på 3 plan. Norges Bank eier i tillegg et antall parkeringsplasser samt at de leier 34 plasser av Q-Park.

Bankplassen parkeringshus er ett av to parkeringshus av betydning i Kvadraturen, og betjener ansatte i Norges Bank, store offentlige arbeidsplasser som eksempelvis Forsvarsdepartementet og Finanstilsynet, flere omkringliggende hotell, samt næringsliv og publikum for øvrig.

I 2016 hadde Bankplassen parkeringshus besøk av over 79.000 kunder foruten de som leier fast plass i anlegget.

Det andre store parkeringshuset i Kvadraturen er eid av Oslo kommune og benyttes til el-biler.

Powered by Labrador CMS