Etaten mener Rådhuspassasjen er en viktig og historisk gangforbindelse.

Sier nei til å stenge Rådhuspassasjen

Plan- og bygningsetaten mener planene til Nordea Liv vil påvirke byrommet ved Rådhuset vesentlig negativt.

Publisert

I mars skrev Estate Nyheter at Nordea Liv ønsker å iverksette en omfattede og gjennomgående rehabilitering av Olav Vs gate 6 i Oslo. Planen innebærer en utvidelse av eiendommen, samt at Rådhuspassasjen stenges.

Plan- og bygningsetaten (PBE) er imidlertid kritisk til planene. I en forhåndskonferanse med Pilot Arkitekter og Nordea Liv uttaler etaten at en tetting av Rådhuspassasjen vil resultere i at det sentrale og viktige byrommet i kvartalene med eksisterende koblinger til Fridtjof Nansens plass mister en viktig og historisk gangforbindelse.

– Denne gangforbindelsen bidrar til finmaskethet i sammenbindingen av Fridtjof Nansens plass med Olav V’s gate. En tetting vil påvirke dette viktige byrommet vesentlig negativt, mener PBE.

Ifølge etaten vil en reduksjon av gangpassasjer og nettverk også være negativt sett i kontekst av byrommet for bilfritt byliv i sentrumskjernen. PBE er også svært usikker på hvordan prosjektet vil påvirke de store arkitektoniske/historiske verdiene som ligger i området.

– Den terrasserte påbyggingen mot Fridtjof Nansens plass avviker fra det eksisterende monumentale arkitektoniske grepet som hviler over hele det svært verdifulle rådhusanlegget. Dette kan påvirke opplevelsen av byrommet sett fra Fridtjof Nansens plass. Bygningsmassen ligger også inntil den fredede bygningen med Klingenberg kino, og påbygging mot begge gateløpene synes også å være i strid med høydebestemmelsen i gjeldende kommuneplan, uttaler PBE.

I bestillingen av forhåndskonferansen skrev Pilot Arkitekter at Nordea Liv primært ønsker en prosess med byggesak med dispensasjon fremfor plansak. Av referatet fra konferansen fremgår det imidlertid at det framviste prosjektet krever en forutgående detaljregulering for å kunne realiseres.

Slik prosjektet framstår, er det tvilsomt om dette er en reguleringsplan som etaten kan anbefale fremmet for Byrådet. PBE råder derfor tiltakshaver til å nedskalere prosjektet, hovedsakelig ved å beholde Rådhuspassasjen, samt krympe påbygget/tilbygget slik at det ikke går utover eksisterende etasjer og høyder.

Powered by Labrador CMS