Det foreslås høyhus på opptil 19 etasjer. (Ill.: MAD arkitekter)

Skyline på Lambertseter

En gruppering bestående av OBOS, Oslo kommune og private aktører har gått sammen om å regulere et område på 45 mål. Der vil de bygge mer enn 100.000 kvadratmeter bolig og næring.

Publisert

Det er ikke hverdagskost at flere grunneiere går sammen om å regulere et område på totalt 45,5 mål i Oslo. Enda mer spesielt blir det når grunneierne heter OBOS, Oslo kommune, Anders Opsahl Holding AS, Backe Prosjekt AS, Ananke AS og Bret Moksnes.

Eiendommene ligger i et område hvor det i kommuneplanen er stilt krav om en felles plan før eventuelle tiltak kan gjennomføres. Tomteeierne i området er nå kommet til enighet om å gjennomføre en slik plan, delvis basert på en plancharett i regi av Plan- og bygningsetaten i 2016. Plangrepet ble presentert for etaten i november, og nå har MAD arkitekter bestilt oppstartsmøte for Cecilie Thoresens vei 1- 15.

Området ligger mellom Karlsrud T-banestasjon, Lambertseter T-banestasjon, Cecilie Thoresens vei og T-banelinjen. Med nærheten til to stasjoner er det lagt opp til ”en urban utvikling med høy utnyttelse”, som det heter i bestillingen av oppstartsmøtet.

Den eksisterende bebyggelsen, som i hovedsak er nærings- og industribebyggelse fra etterkrigstiden og noen tiår fremover, tenkes erstattet av nye bygg. Unntaket er Cecilie Thoresens vei 5, hvor deler av industribebyggelsen tenkes beholdt.

Av de 103.500 kvadratmeterne som foreslås bygget, utgjør boliger 81 prosent og næring/barnehage 19 prosent. I et vedlegg til bestillingen av oppstartsmøtet skriver MAD arkitekter at det foreslåtte prosjektet ”gir en spennende skyline”.

– Planen tar utgangspunkt i en klassisk karréstruktur og variasjoner av denne. Karréen skaper gode beskyttede gårdsrom samtidig som den tydelig definerer gatene rundt. I første etasje etableres utadrettede funksjoner langs Cecilie Thoresens vei som understøtter den som handelsgate. Karréne suppleres med 7 smale tårn som har en høyde på opptil 19 etasjer, heter det i vedlegget.

Det foreslås også etablert en grønn forbindelse fra Lambertseter senter til en urban plass ved Karlsrud skole.

– Den grønne forbindelsen er primært en lokal passasje for beboere og folk som er kjent i området. Den knytter sammen gårdsrommene i en sekvens, og gårdsrommene kan forestilles utformet med ulike tema, skriver MAD arkitekter.

Arkitektskap er konsulent for Anders Opsahl Holding/Backe Prosjekt på eiendommen Cecilie Thoresens vei 13, mens MAD arkitekter er engasjert av Moksnes, OBOS og Ananke. MAD har ansvar for planlegging av en stor del av planområdet, og har dermed hatt særlig fokus på helheten og det overordnete plangrepet i tillegg til å ivareta den enkelte grunneiers interesser.

Følgende tomteeiere inngår i samarbeidet:

Cecilie Thoresens vei 1: Moksnes Invest AS (Bret Moksnes)

Cecilie Thoresens vei 3: Cecilie Thoresens vei 3 AS (Bret Moksnes)

Cecilie Thoresens vei 5-7: OBOS Forretningsbygg

Cecilie Thoresens vei 9: CTV 9 AS (Ananke AS)

Cecilie Thoresens vei 11: Oslo kommune

Cecilie Thoresens vei 11b: Omsorgsbygg Oslo KF

Cecilie Thoresens vei 13-15: Cecilie Thoresens vei 15 Eiendom AS (Anders Opsahl Holding og Backe Prosjekt)

Powered by Labrador CMS