KUTT: DNB Markets tror både utbyggere og investorer vil kjenne det nye boliglånskravet på kroppen, og kutter kursmålet til boligbyggeren Selvaag.

Kutter Selvaag etter nye låneforskrifter

DNB Markets endrer anbefalingen for Selvaag Bolig fra Kjøp til Hold.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen fastsetter en ny boliglånsforskrift fra 1. januar 2017, som blant annet innebærer at det stilles strengere krav til egenkapital ved lån til sekundærbolig i Oslo. Etter den nye forskriften øker kravet til 40 prosent.

I resten av landet videreføres kravet om 15 prosent egenkapital også for sekundærboliger.

Dette har fått analytikerkorpset i DNB Markets til å endre synet på kursutviklingen hos boligbyggeren Selvaag Bolig. Meglerhuset kutter anbefalingen på aksjen fra Kjøp til Hold. I tillegg kuttes kursmålet fra 50 kroner til 45 kroner aksjen. På onsdag endte aksjen på 42,10.

– Selvaag Bolig har den største delen av sin virksomhet i Oslo og vi har tatt estimert volum for 2017-2019 ned med rundt 25 prosent etter disse forslagene, skriver DNB Markets i en oppdatering torsdag.

Les også: Mener nye boliglånskrav vil øke ulikhetene

Meglerhuset er klar på at Finansdepartementets nye forskrifter knyttet til egenkapital og lån ved boligkjøp vil kunne påvirke markedene både i og utenfor Oslo.

– Utenfor Oslo vil forslaget om maksimalt låneopptak på 5 ganger bruttoinntekt kunne dempe finansieringsmulighetene noe og dermed prisene i de regionene som ellers har vist de høyeste prisene. Med et krav om egenkapital på 40 prosent for sekundærboliger i Oslo vil effekten i dette markedet imidlertid kunne bli mer merkbar, skriver meglerhuset, og advarer boliginvestorene:

– Basert på gjennomsnittlig utleiepris og dagens prisnivå vil dette på våre estimater kunne gi potensielle boliginvestorer en avkastning på rundt 2 prosent før vedlikeholdskostnader og risiko knyttet til blant annet ledighet. Samtidig har gjennomsnittlige priser i Oslo så langt vært rundt 7 ganger bruttoinntekt og lånetaket vil dermed også kunne bli en begrensende faktor.

Les også: – Desperate førstegangskjøpere

Les også: Norges Bank holder styringsrenten uendret

DNB Markets poengterer at redusert aktivitet i sekundærmarkedet vil kunne påvirke igangsettingen av nybygg.

– Salg av boliger til sekundærmarkedet utgjør en vesentlig del aktiviteten i Oslo, og har bidratt til at utbyggerne raskere får på plass en tilstrekkelig andel salg i et prosjekt til å frigjøre finansiering og igangsette bygging, skriver DNB Markets.

Powered by Labrador CMS