BRA FOR BOLIGMARKEDET: - Sentralbankens beslutning om å fryse renten er bra for boligmarkedet, fordi de regionale forskjellene er så ekstreme, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Støtter rentebeslutningen

Norges Banks hovedstyre har besluttet å holde styringsrenten uendret på 0,50 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Norges Bank begrunner beslutningen med at det er utsikter til at prisveksten blir lavere enn anslått og til at aktiviteten i norsk økonomi tar seg noe langsommere opp enn ventet i september.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Les også: – Sterk vekst i eiendomspriser og høy gjeld gir sårbarhet

Norges Banks analyser innebærer en styringsrente som holder seg nær ½ prosent de neste årene. Samtidig innebærer renteprognosen at det er litt større sannsynlighet for at styringsrenten settes ned enn opp det nærmeste året.

– Sentralbankens beslutning om å fryse renten er bra for boligmarkedet, fordi de regionale forskjellene er så ekstreme, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Les også: Mener styringsrenten bør fryses for en lengre periode

– Når boligmarkedet kan stige 22 prosent i Oslo på samme tid som det faller 3 prosent i Stavanger, skyldes det at markedet drives av fundamentale forhold som boligtilbud, inntektsnivå og markedsrente. En uendret markedsrente over lengre tid vil være er viktig faktor for å stabilisere de ulike markedene gjennom 2017.

– En stadig økende boligproduksjon i pressområder, og regionale kredittkrav i utlånsforskriften vil understøtte en slik utvikling, sier Geving.

Powered by Labrador CMS