Ukens Tips: Heving av aksjekjøp

Ved heving av en aksjekjøpsavtale bortfaller partenes oppfyllelsesplikt, og partene kan kreve å få tilbakelevert sine ytelser. Dette kan få store konsekvenser, særlig for selger.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Kjøp av aksjer reguleres av kjøpsloven. Dette gjelder også kjøp av aksjer i eiendomsselskap. Kjøpsloven er imidlertid fravikelig, og partene kan avtale andre løsninger enn lovens.

Når kan partene heve?

Etter kjøpsloven og bakgrunnsretten for øvrig har en part hevingsrett dersom den andre parten vesentlig misligholder avtalen.

Vesentlig mislighold fra kjøpers side vil normalt være manglende eller vesentlig forsinket betaling av kjøpesummen. Fra selgers side vil vesentlig mislighold kunne være manglende eller tilbakeholdte opplysninger om vesentlige forhold eller vesentlige brudd på garantier. Rettslig sett kan mangler også være skjulte feil, men selgers ansvar for dette fraskrives normalt i transaksjoner mellom profesjonelle parter. Som regel pålegges også kjøper strenge reklamasjonsfrister (se for eksempel den såkalte “Meglerstandarden”).

I tillegg til å begrense selgers mangelsansvar, hender det at kjøpers hevingsadgang begrenses ved at kjøper ikke gis adgang til å heve kjøpet etter at overtakelse er gjennomført. Ettersom det skal svært mye til før det foreligger hevingsrett, kan det stilles spørsmål ved om slike klausuler vil stå seg fullt ut i en tvistesituasjon.

Virkningene av heving

Heves kjøpet før overtakelse, faller partenes oppfyllelsesplikt bort, men det kan inntreffe erstatnings-ansvar eller andre misligholdsvirkninger.

Er kjøpet helt eller delvis oppfylt fra en av partenes side før heving skjer, kan ytelsene kreves tilbakeført. Selger skal da tilbakebetale kjøpesummen, og kjøper skal tilbakelevere aksjene. Kjøper skal godskrive selger avkastning han har hatt av aksjene, og selger skal betale rente av kjøpesummen fra han mottok betaling og til tilbakebetaling skjer. Også i disse situasjonene vil øvrige misligholds-virkninger kunne inntreffe i tillegg til hevingsoppgjøret som sådan.

Tilbakelevering av et eiendomsselskap kan få svært store konsekvenser for selger. I de fleste transak-sjoner skjer det en refinansiering av lån. Eksisterende lån blir innfridd, og selger kan ikke uten videre trekke en slik oppsigelse/innfrielse tilbake. Leiekontrakter kan også være avsluttet som ledd i en overdragelse, og nye leiekontrakter kan være inngått. Det kan også ha inntrådt andre endringer som ikke nødvendigvis er ønskelige sett fra selgers side.

Både selger og kjøper bør være oppmerksomme på at med mindre annet er avtalt, vil heving ikke ha betydning for avtalevilkår om forretningshemmeligheter, om løsning av tvister eller om partenes rettigheter og plikter som følge av hevingen. Slike bestemmelser vil dermed fortsatt gjelde etter at heving er erklært og hevingsoppgjøret er gjennomført.

———

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om forfatterne:

Line Ravlo-Losvik er dr. juris og partner i Wikborg Rein og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Trude Gran er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudioB13

 

Powered by Labrador CMS