PROBLEMPROSJEKT: Da denne støttemuren raste ut i fjor, ble det starten på en rekke problemer for utbyggeren på Skui i Bærum. (Foto: Bærum kommune)

Dette ble dyrt

Støttemuren på bildet har så langt resultert i en halv million kroner i straffegebyrer fra Bærum kommune.

Publisert

Estate Nyheter har tidligere omtalt byggesaken på Skui i Bærum, hvor det meste har gått galt. Utbygger Skuiveien 40 AS var i gang med oppføring av to tremannsboliger for salg, da en nyoppført støttemur raste sammen.

Ingen personer kom til skade, men en personbil ble knust under muren.

Etter at Bærum kommune hadde undersøkt forholdene rundt den sammenraste støttemuren, kom det frem at det ikke forelå igangsettingstillatelse før byggingen startet. Fra dette tidspunktet har det vært tett mellom korrespondansen og vedtakene fra plan- og byggesaksbehandlingen i kommunen.

Les også: NCC punger ut etter garasjekollaps

I september 2015 fattet bygningssjefen vedtak om pålegg om stans av alle arbeider på eiendommen. Senere ble det fattet vedtak om riving av de oppførte boligene, med frist til 30. oktober samme år.

Bygningssjefen i Bærum poengterte i sitt vedtak at «som følge av at bygningen er plassert uten prosjekteringsgrunnlag, og uten at ansvarsområdet utførelse av plassering er dekket med ansvarsrett, foreligger det ingen dokumentasjon for at plasseringen samsvarer med godkjent plassering(…)Ut fra ovennevnte forhold i samvirke, må bygningen i sin helhet, herunder grunnmur, fundamentering, etasjeplan og fasader, rives».

Fylkesmannen ga heller ikke noen støtte til utbygger, og vedtaket ble dermed stående.

Les også: Her er landets beste eiendomsadvokater

Utbygger fikk samtidig varsel om en løpende tvangsmulkt på tusen kroner per dag hvis bygningene ikke var revet innen fristen på 30. oktober. Reisverket ble revet, men ikke grunnmuren.

Det var ikke godt nok for Bærum kommune, og dermed løp dagbøtene.

I midten av mai i år opplyser kommunen til utbygger at dagbøtene har kommet opp i 195.000 kroner på grunn av manglende riving, og at betalingsgiro med samme beløp var på vei til utbygger. I tillegg har utbygger blitt ilagt et overtredelsesgebyr på 100.000 kroner for de ulovlige arbeidene.

Og i sommer ble entreprenøren i prosjektet ilagt et overtredelsesgebyr på 200.000 kroner “for ulovlig utførelse av støttemur”.

Samlet er dermed gebyrene fra Bærum kommune kommet opp i en halv million kroner.

Bilen som ble knust under muren, en 2013-modell BMW X3 xDrive, har normalt en markedsverdi på 4.-500.000 kroner.

Les også: Stigende antall rettstvister i eiendomsmarkedet

Powered by Labrador CMS