MÅ RIVE ALT: Det meste har gått galt for en utbygger i Bærum, som nå må må rive igangsatte boliger, herunder også grunnmurer, etter at det ble avdekket at det manglet igangsettingstilatelse for prosjektet.(Ill. foto)

Utbygger i trøbbel

Må rive nybygg og starte helt på nytt etter ulovlig igangsetting.

Publisert

Da en nyoppført støttemur raste ut på Skui i Bærum i september i fjor, skulle det bli starten en lang rekke problemer for utbygger Skuiveien 40 AS. Selskapet var godt i gang med bygging av to tremannsboliger for salg. Fundamentet og grunnmurene til byggene stod ferdig, i tillegg til store deler av reisverket.

Les også: Her er landets beste eiendomsadvokater

Etter at Bærum kommune hadde undersøkt forholdene rundt den sammenraste støttemuren, kom det frem at det ikke forelå igangsettingstillatelse før byggingen startet. Fra dette tidspunktet har det ikke noen nåde fra kommunen.

I september 2015 fattet bygningssjefen vedtak om pålegg om stans av alle arbeider på eiendommen. Senere ble det fattet vedtak om riving av de oppførte boligene, med frist til 30. oktober.

Utbygger fikk samtidig varsel om en løpende tvangsmulkt på tusen kroner per dag hvis bygningene ikke var revet innen fristen.

I tillegg har utbygger fått varsel fra Bærum kommune om et overtredelsesgebyr på 100.000 kroner for de ulovlige arbeidene. Entreprenøren på prosjektet har på sin side fått varsel om et overtredelsesgebyr på 200.000 kroner for å ha satt opp den senere sammenraste støttemuren uten tillatelse.

Les også: Blar opp 200 mill for Ensjø-tomt

Les også: Boligsalget på stabilt høyt nivå

Bygningssjefen i Bærum har i sitt vedtak poengtert at «som følge av at bygningen er plassert uten prosjekteringsgrunnlag, og uten at ansvarsområdet utførelse av plassering er dekket med ansvarsrett, foreligger det ingen dokumentasjon for at plasseringen samsvarer med godkjent plassering(…)Ut fra ovennevnte forhold i samvirke, må bygningen i sin helhet, herunder grunnmur, fundamentering, etasjeplan og fasader, rives».

Utbygger påklaget vedtaket til kommunen uten hell. Saken har nå vært en runde hos Fylkesmannen. Heller ikke her var det støtte å få for Skuiveien 40 AS:

«Det er samme firma som har stått for utførelsen av støttemuren som raste ut, som har utført det øvrige arbeidet på tomta som er pålagt revet. Dersom det foreligger lignende feil ved det utførte reisverk eller grunnmur kan det medføre alvorlige skader», skriver Fylkesmannen som legger til at «Fylkesmannen kan i denne saken ikke se at pålegget fra kommunen er uforholdsmessig».

Fylkesmannens vedtak er endelig og kan ikke påklages.

Les også: Rom Eiendom bekrefter økt etterspørsel etter nye, sentrale Oslo-boliger

Les også: Godt salgskvartal for Selvaag

Powered by Labrador CMS