Ukens Tips: Ferdigattest for gamle tiltak

Eiere og kjøpere av fast eiendom, og eiendomsmeglere, bør være oppmerksom på reglene om ferdigattest for gamle tiltak.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Alle søknadspliktige tiltak skal avsluttes med sluttkontroll og ferdigattest, jf. plan- og bygningsloven (plbl.) § 21-10. Et bygg kan som hovedregel ikke lovlig tas i bruk før ferdigattest foreligger, alternativt en midlertid brukstillatelse. Det er kommunen som utsteder ferdigattest, hvilket blant annet fordrer at det foreligger nødvendig sluttdokumentasjon og erklæring om ferdigstillelse fra tiltakshaver eller ansvarlig søker. Gjenstår det mindre vesentlige arbeider og kommunen finner det ubetenkelig, kan det utstedes midlertidig brukstillatelse for hele eller deler av tiltaket. I så fall skal det gis en frist for ferdigstillelse, hvorpå ferdigattest må innhentes.

En god del byggetiltak mangler ferdigattest. Kommunene har i lengre tid hatt ulik praksis for hvordan søknader om ferdigattest på gamle tiltak behandles. Det følger av eiendomsmeglingsloven at oppdragstaker plikter å gi kjøper skriftlig opplysning om ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse, noe som antakelig har bidratt til en økning i antall søknader til kommunene om slike ferdigattester og tillatelser. På den annen side vil det for gamle og utdaterte saker ofte mangle tilfredsstillende dokumentasjons- og kunnskapsgrunnlag.

På denne bakgrunn fikk plbl. i 2014 en ny bestemmelse. Det fremgår nå av plbl. § 21-10 femte ledd at ferdigattest ikke utstedes for tiltak det er søkt om før 1. januar 1998. Kommunen skal i disse tilfellene avvise søknaden om ferdigattest, og byggverkene kan lovlig brukes uten ferdigattest. Dette betyr imidlertid ikke at ulovlig bygde tiltak blir lovlige, kun at saken ikke lenger skal avsluttes med ferdigattest.

Kravene for å få og å utstede ferdigattest ble vesentlig skjerpet ved lovendringen som trådte i kraft 1. juli 2010. For bygg oppført etter denne datoen, skal dokumentasjonsproblemene dermed normalt være minimale. For tiltak der søknad om byggetillatelse ble sendt kommunen i perioden 1. januar 1998 til og med 30. juni 2010, og der det er gitt midlertidig brukstillatelse, følger det av Byggesaksforskriften § 8-1 at kommunen skal utstede ferdigattest når det enten:

1. ikke gjenstod alvorlige forhold etter gitt midlertidig brukstillatelse, og foretak med ansvarsrett for relevant fagområde vurderer og avgir erklæring om at de gjenstående forholdene er utført i samsvar med byggetillatelsen, eller det

2. kun gjenstod forhold av mindre betydning etter gitt midlertidig brukstillatelse, og eier eller tiltakshaver har gitt erklæring om at arbeidene er utført i samsvar med byggetillatelsen.

—————

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om forfatterne:

Line Ravlo-Losvik er dr. juris og partner i Wikborg Rein og medlem av firmaets Næringseiendomsteam. Trude Gran er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS