Ukens tips: Hvitvaskingskontroll

Meglere er underlagt strenge regler om rapporteringsplikt og kundekontroll i medhold av hvitvaskingsloven.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Brudd på reglene kan medføre sanksjoner i form av pålegg om utbedring, tvangsmulkt og straff. 

For å forebygge og avdekke transaksjoner med tilknytning til straffbare handlinger, stiller lovgiver krav til dem som ervervsmessig bidrar til tilrettelegging av transaksjoner som etter sin art kan knyttes til hvitvasking. Hvitvaskingsloven stiller krav til kundekontroll og pålegger den rapporteringspliktige å foreta undersøkelser og rapportere til Økokrim ved mistanke om hvitvasking.

Rapporteringsplikt

Hvitvaskingsloven fastslår at en rekke subjekter som yter rådgivningstjenester i forbindelse med transaksjoner, er underlagt lovens system om rapporteringsplikt. Eiendomsmeglere og advokater er omfattet, men også revisorer, autoriserte regnskapsførere og en rekke institusjoner, som banker og forsikringsselskap, må utføre hvitvaskingskontroll i henhold til lovens regler.

Kundekontroll

Enhver rapporteringspliktig har plikt til å foreta kundekontroll ved etablering av kundeforholdet. For meglere eller advokater som er involvert i eiendomstransaksjoner, vil dette være det tidspunkt man påtar seg et salgs- eller kjøpsoppdrag.

I tillegg til den initielle kundekontrollen plikter megleren løpende å følge opp ethvert eksisterende kundeforhold og påse at de transaksjoner som gjennomføres, er i samsvar med meglerens øvrige kjennskap til kunden og hans virksomhet.

Undersøkelses- og rapporteringsplikt

Dersom den rapporteringspliktige får mistanke om at en transaksjon har tilknytning til utbytte av en straffbar handling, plikter vedkommende å gjennomføre undersøkelser for å få mistanken bekreftet eller avkreftet. Terskelen for at undersøkelsesplikten utløses er lav, det er tilstrekkelig med en “diffus mistanke”. Mistanken kan knytte seg til at transaksjonen er uvanlig stor eller kompleks sett i forhold til kundens kjente transaksjoner, eller at den på annen måte har en uvanlig karakter.

Loven beskriver ikke hvilke undersøkelser en megler eller rådgiver skal foreta ved mistanke om hvitvasking. Det legges imidlertid til grunn at undersøkelsene skal foretas med utgangspunkt i de opplysninger den rapporteringspliktige har om kunden, og at man bør vise varsomhet med å stille kunden spørsmål.

Dersom mistanken ikke avkreftes, plikter megler å oversende alle relevante opplysninger til Økokrim. Megleren skal, såfremt det er mulig, avstå fra å gjennomføre transaksjonen før underretning er gitt. Megler fritas ikke fra rapporteringsplikten ved å terminere oppdraget, og han må avstå fra å gjøre kunden/tredjepersoner oppmerksom på undersøkelser og rapportering som gjennomføres.

Med mindre Økokrim pålegger megler å gjennomføre transaksjonen, kan megler trekke seg fra oppdraget når rapporteringsplikten er oppfylt, eksempelvis begrunnet med at megleren ikke har fått all nødvendig informasjon for å kunne påta seg oppdraget.

Meglerens og andre rapporteringspliktiges ansvar for å formidle mistanken til Økokrim går foran enhver taushetsplikt i kundeforholdet og kan ikke danne grunnlag for erstatnings- eller straffansvar for brudd på taushetsplikten, såfremt vedkommende handlet i god tro.

Forholdet til straffeloven

Unnlatelse av å etterleve de undersøkelses- og rapporteringsplikter som følger av hvitvaskingsloven, kan straffesanksjoneres med fengsel i inntil ett år. Dersom megleren ikke avstår fra å gjennomføre transaksjonen, vil også ansvar for brudd på straffelovens bestemmelser om hvitvasking kunne være aktuelt. Både forsettlige og uaktsomme overtredelser er straffbare.

——————-

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

 

Om forfatterne:

Gøran Mjelde Aarvik er partner i Wikborg Rein og nestleder av firmaets Næringseiendomsteam.

Line Ravlo-Losvik er dr. juris og partner i Wikborg Rein. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.

 

(Foto: Erik Burås/StudioB13)

Powered by Labrador CMS