Ukens tips: 2016 – økt skatt på utdelinger og gevinst mv.

Fra 2016 gjelder blant annet redusert skatt på alminnelig inntekt samt økt skatt på utdelinger.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Redusert skatt på alminnelig inntekt

Fra 2016 er skattesatsen på alminnelig inntekt redusert fra 27 % til 25 %. At satsen reduseres, er i tråd med forslaget til Scheel-utvalget, men foreløpig kun et mindre steg på veien til et europeisk nivå på nærmere 20 %. Reduksjonen i skattesatsen på alminnelig inntekt medfører at verdien av bl.a. rentefradraget reduseres tilsvarende.

Økt skatt på utdelinger og gevinst

For å kompensere for den reduserte skattesatsen på alminnelig inntekt, er skatten på utbytte og andre utdelinger til personlige eiere økt. En redusert skattesats på alminnelig inntekt vil i utgangspunktet gjøre det gunstig for eiere som arbeider i eget selskap å ta ut utbytte i stedet for arbeidsinntekt. For å imøtegå dette er skattleggingen av utbytte og andre utdelinger til personlige eiere økt, slik at samlet skattenivå blir tilnærmet likt som for lønnsinntekt. Det samlede skattenivået for beskatningen av selskapet og aksjonæren skal opprettholdes i 2016 på omtrent samme nivå som for 2015. Teknisk sett er den økte skatten på utbytte og utdelinger gjennomført ved at utdelingen oppjusteres med en faktor på 1,15. For et utbytte på NOK 1 million vil altså den skattepliktige inntekten for den personlige aksjonæren være NOK 1,15 millioner, som skattlegges med en sats på 25 %. Dette gjelder både for utbytte fra aksjeselskaper og utdelinger fra ansvarlige selskaper. Tilsvarende skal gevinst ved salg av aksjer og andeler for personlige eiere multipliseres med en faktor på 1,15. Den økte utbytte- og gevinstskatten for personlige eiere gir en effektiv skattlegging på 28,75 % og gjelder fra 2016.

Lån fra selskap til personlig aksjonær skattlegges som utbytte

Innføringen av aksjonærmodellen i 2006 med beskatning av utbytteutdelinger til personlige aksjonærer, ga et incentiv til å yte lån til aksjonæren i stedet for å dele ut utbytte. Etter forslag i Statsbudsjettet 2016 er det innført en endring som innebærer at slike lån skal skattlegges som utbytte, dvs. med 25 % skatt etter oppjustering med 1,15. Når lånet tilbakebetales, vil det bli ansett som skattemessig innbetalt kapital i selskapet, som senere kan tas ut skattefritt eller vil inngå i kostprisen på aksjer ved et salg. Lånet kan motregnes mot fremtidige utbytter uten ny beskatning av utbyttet. Dette innebærer at lån og utbytte blir behandlet likt skattemessig. Ordningen gjelder kun for lån ytt fra og med 7. oktober 2015. Siden lånet blir skattlagt som utbytte, vil det ikke være et skattemessig krav om å beregne rente på lånet.

I høringsnotat fra Finansdepartementet av 17. november 2015 med høringsfrist 8. januar 2016, ble det foreslått at utlån fra banker til lånekunder som har aksjeposter i samme bank, skal unntas fra regelen om beskatning av lån til personlige aksjonærer. Videre er det foreslått unntak for lån fra arbeidsgiver til arbeidstaker som ikke eier mer enn fem prosent av selskapet (nærstående inkludert).

——-

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Anders Myklebust er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde skatterett.

Jens Aas er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudiB13

 

Powered by Labrador CMS