Ukens tips: Sosial dumping

Eiendomsbransjen bruker i utstrakt grad utenlandske underleverandører. Det er i den forbindelse viktig å ha kjennskap til gjeldende lovregler om sosial dumping.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Sosial dumping anses å være et vedvarende problem i norsk arbeidsliv. Risikoen for sosial dumping er størst i bransjene for bygg, renhold og overnatting/servering, hvor det er utstrakt bruk av utenlandske underleverandører. Til tross for at seriøse næringsaktører ikke bevisst ønsker å bryte lovverket, kan virksomheten – dersom ikke de rette forholdsreglene tas – involveres i sosial dumping. Som ytterste konsekvens kan dette resultere i et medansvar.

Hva er sosial dumping?

Begrepet “sosial dumping” benyttes i ulike sammenhenger i arbeidslivet, uten at begrepet er entydig definert. En utbredt oppfatning er at sosial dumping foreligger der utenlandske arbeidstakere tilbys lønns- og arbeidsvilkår som er vesentlig dårligere enn for tilsvarende arbeid foretatt av nasjonale arbeidstakere. Begrepet sosial dumping brukes også gjerne om situasjoner der utenlandske arbeidstakere utsettes for brudd på helse-, miljø- og sikkerhetsregler som følge av en annen behandling enn nasjonale arbeidstakere.

Sentrale lovbestemmelser er arbeidsmiljøloven kapittel 10 om arbeidstid og rett til overtidsbetaling, likebehandlingskravet i arbeidsmiljøloven § 14-12 a) samt reglene i kapittel 4 om krav til arbeidsmiljøet. Mest relevant er likevel de allmenngjorte tariffavtaler innenfor flere bransjer, med konkrete krav til lønn, arbeidstid, kost og losji mv. Reglene i disse allmenngjøringsforskriftene gjelder for alle arbeidstakere – også utenlandske – som utfører arbeid innenfor avtalens virkeområde.

Særlig er påsepliktforskriften (Forskrift om informasjons- og påseplikt og innsynsrett) viktig. Etter denne har hovedleverandøren i ethvert oppdrag som omfattes av en allmenngjørings-forskrift plikt til å påse at alle ledd i kjeden av underleverandører følger gjeldende tariffavtaler for bransjen. Ansvaret gjelder både ved utsetting av arbeid og ved innleie av arbeidstakere. Bestiller har tilsvarende påseplikt overfor sine leverandører i tilfeller der det ikke benyttes underleverandører.

Kontroll og sanksjoner

Arbeidstilsynet har de siste årene intensivert sitt kontroll- og sanksjonssystem, med utstrakt bruk av undersøkelser og granskninger. Disse er gjerne forhåndsvarslet, men ikke alltid. Aktuelle reaksjonsmidler ved manglende overholdelse av reglene er pålegg, tvangsmulkt eller stansing av virksomheten. I tillegg kan regelbrudd gi uheldige konsekvenser for omdømmet. Det er også blitt mer vanlig med private granskninger.

Ved Arbeidstilsynets inspeksjoner benyttes ulike sjekklister. Sjekklisten ved tilsyn i bygg og anlegg finnes her: http://www.arbeidstilsynet.no/artikkel.html?tid=250636

Praktiske tips

• Innarbeid gode bestemmelser i kontraktene, hvor underentreprenører pålegges å oppfylle de gjeldende lønns- og arbeidsvilkår som følger av forskriftene.

• Avtal adgang til å utføre kontroll og tilsyn overfor leverandører og entreprenører, og sikre at hovedleverandøren ivaretar påseplikten.

• Ved tilsyn i bygg- og anleggsbransjen undersøkes det særlig om dokumentasjonen er i orden. Det er derfor viktig at bemanningslister, arbeidsplaner, timelister, arbeidsavtaler og lønnsslipper er tilgjengelig.

• På byggeplasser har Arbeidstilsynet særlig fokus på den tekniske sikkerheten. ID-kort, SHA-planer og risikovurderinger vil typisk gjennomgås, og det kontrolleres om de ansatte er kjent med disse.

• Innta kontraktsrettslige sanksjoner mot brudd på arbeidsrettslige regler. Varsle Arbeidstilsynet om forhold som ikke rettes opp.

• Se flere forslag på http://www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=103726, som også inneholder forslag til kontraktstekst.

—————–

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

 

Om forfatterne:

Jan L. Backer er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde for arbeidsrett.

Simen Smeby Lium er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde for arbeidsrett.

(Foto: Erik Burås/StudioB13)

Powered by Labrador CMS