Ukens tips – Rentenivå ved lån til aksjonær

Dette Ukens tips tar for seg rentenivået ved lån til aksjonær.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Ofte opptar morselskapet eller aksjonærer lån i selskapet, av ulike årsaker. Slike lån er underlagt strenge regler i regnskaps-, aksje-, og skattelovgivningen. Et sentralt forhold i ethvert låneforhold vil være renten, og skattedirektoratet avga i juni 2014 en prinsipputtalelse vedrørende rentenivået.

Skatterettslig er utgangspunktet klart; transaksjoner mellom selskapet og dets aksjonær(er) skal være basert på armlengdes vilkår, jf. blant annet skatteloven § 13-1. Det har imidlertid i praksis tidligere vært akseptert at rentenivået ved lån fra selskap til aksjonær baseres på normrenten som gjelder for rimelige lån i arbeidsforhold fastsatt av Finansdepartementet. Normrenten er relativt lav, og lå eksempelvis i 2013 stabilt på 2,25 %.

Skattedirektoratet avga den 3. juni 2014 en prinsipputtalelse som endrer ovennevnte praksis. Ifølge Skattedirektoratet skal rentenivået også for lån fra selskap til aksjonær baseres på markedsrente, og tilsvare det aksjonæren måtte ha betalt dersom det ikke forelå et interessefellesskap mellom selskapet som långiver og aksjonæren som låntaker. Uttalelsen gjelder ikke lån fra selskap til ansatte som omfattes av de særskilte reglene i skatteloven § 5-12(4).

Den endrede oppfatningen vil ifølge Skattedirektoratet ikke bli håndhevet for inntektsår forut for inntektsåret 2015. Skattedirektoratet fremhever i prinsipputtalelsen at den endrede oppfatningen vil gis virking for alle lån, både eksisterende og nye, fra og med inntektsåret 2015.

Dersom en aksjonær, i inntektsåret 2015 eller senere, har opptatt lån i selskapet med en rentesats som er lavere enn markedsrente, foreligger en risiko for endring av ligningen og tilleggsskatt. Selskapet vil ved endring av ligningen risikere å få økt skattepliktig inntekt skjønnsmessig slik at inntektsførte renteinntekter tilsvarer markedsrenten. Aksjonæren risikerer å bli utbyttebeskattet for differansen mellom den betalte renten og markedsrenten, men vil som regel kunne oppnå fradrag for den beregnede rentekostnaden. Det er således viktig at partene i låneforholdet vurderer, og fortrinnsvis utarbeider dokumentasjon på, hva rentenivået ved låneopptaket skal være i forbindelse med inngåelsen av låneavtalen.

Det er verdt å merke seg at de nye rentefradragsbegrensningsreglene i skatteloven § 6-41, som trådte i kraft fra og med inntektsåret 2014, kan ha betydning for muligheten til å fradragsføre rentekostnader for aksjonæren som låntaker.

—————–

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om forfatterne:

Anders Myklebust er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde skatterett. 

Jens Aas er senioradvokat i Wikborg rein og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

 

Foto: Erik Buraas/StudioB13

Powered by Labrador CMS