Avfeier kraftig nedgang

Malling & Co avviser det angivelige kraftige leieprisfallet i de vestlige randsonene.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Dagens Næringsliv skrev for halvannen uke siden – med Arealstatistikk som kilde – at kontorleieprisene i de vestlige delene av Oslo-regionen har stupt med hele 27 prosent. Etter det NE nyheter erfarer, skal Arealstatistikk ha reagert på hvordan prisbildet ble fremstilt.

Malling & Co tok på gårsdagens store markedspresentasjon opp leieprisene i Oslo-regionen, og næringsmegleren reagerer også på at det skal ha vært et så stort fall. Blant annet er det statistiske grunnlagsmaterialet svært tynt, med få signerte kontrakter.

Ikke SÅ dårlig– Det er tegn til et litt dårligere leiemarked, men markedet er ikke så veldig dårlig som folk tror. Det er noe nedgang i sentrum og i randsonene i det seneste kvartalet, men vi skal ikke tolke tallene for bastant. Statistikkgrunnlaget i sentrum er dårligere enn hva det burde ha vært, og det har vært signeringer her i de dårligere byggene, sa analysesjef Haakon Ødegaard på presentasjonen.

Analysesjefen mener det er mer statistisk holdbart å si at det har vært en prisnedgang i randsonene, men ikke så kraftig som Dagens Næringsliv fremstilte det.

– 27 prosent nedgang i Oslo vest, som Dagens Næringsliv skrev, det er for drøyt. Det er signert totalt 15 kontrakter i vest på til sammen 4000 kvadratmeter, så det er snakk om veldig små arealer og en stor variasjon i datagrunnlaget. Vi kan ikke si at leieprisene generelt er ned, selv om gårdeierne i enkelte områder er villige til å gå ned 15 prosent, men langt unna 27 prosent, sa Ødegaard.

RugleteMalling & Co spår en flat utvikling i leieprisene i Oslo sentrum fremover, og en liten nedgang i randsonene, inklusive vestaksen. Det er blitt et mer «ruglete leiemarked», som Peter T. Malling jr. uttrykte det på presentasjonen. Malling & Co venter at kontorledigheten skal stige i løpet av året, fra dagens 8,5 prosent og kanskje opp mot 9 prosent.

– Det er ingen dramatisk utvikling i ledigheten, men en liten økning på Lysaker og på Fornebu. Total ledighet i Oslo er det seneste året opp 30 000 kvadratmeter, hvorav 25 000 kvadratmeter av dette er knyttet til fremleie i olje- og oljeservice, sa Ødegaard.

Ledigheten på Fornebu har ifølge Malling & Co det seneste året økt med 23 000 kvadratmeter til 12 prosent. I Snarøyveien 30, Telenor-bygget, står det 15 000 kvadratmeter ledig. En interessant observasjon er at offentlige leietakere til slutt velger bort områdene vest for Oslo.

For dårlig kollektiv– Fornebu taper mot Lysaker på grunn av manglende kollektivdekning, men det kommer et nytt kollektivfelt på Fornebu til sommeren. Det er interesse fra offentlige leietakere for Lysaker, men de ender opp med å velge andre steder, fortalte analytiker Ann Kristin Aure til de fremmøtte.

Malling & Co konkluderer med at det er økt villighet fra gårdeierne til å inngå kortere leiekontrakter og å tilby leietakerne mer fleksibilitet. Gårdeierne er også mer villige til å innvilge rabatter. Men ellers er det «bra fart» i markedet i Oslo sentrum og generelt en «god fart» i leiemarkedet for små og mellomstore bedrifter som skal leie opp mot 1000 kvadratmeter.

Powered by Labrador CMS