Ukens Tips: Tilrettelegging av salg ved fisjon

I dette Ukens tips ser vi på salg av eiendom gjennom fisjon av eiendomsselskap.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Enkelte eiendomsselskaper eier mer enn én eiendom. I noen tilfeller ønsker en potensiell kjøper kun å erverve én av eiendommene som eies av eiendomsselskapet. Kan eiendomsselskapet, og eier av dette, uten risiko for skatterettslig gjennomskjæring foreta en fisjon, og på den måten tilrettelegge for salg av aksjer skattefritt under fritaksmetoden?

Den ulovfestede gjennomskjæringsregelen er utviklet gjennom rettspraksis og juridisk teori og går ut på at en disposisjon som har som hovedformål å spare skatt, og som etter en totalvurdering av disposisjonens virkninger, herunder dens forretningsmessige egenverdi, fremstår som stridende mot skattereglenes formål, skal settes til side ved anvendelsen av de skatterettslige regler.

Tidligere ble fisjon som et integrert ledd i et salg av aksjene i selskapet som ble utfisjonertofte gjenstand for (eller i det minste i risikosonen for) ulovfestet skatterettslig gjennomskjæring. I senere tid har det imidlertid skjedd en betydelig omlegging av praksis knyttet til den ulovfestede gjennomskjæringsregelens anvendelsesområde ved fisjon som et ledd i et salg.

Bakgrunnen for praksisendringen er Høyesteretts dom av 14. mars 2014 vedrørende fisjon i forbindelse med salg (“Tangen 7”-dommen). I denne saken hadde skattyter i 2005 inngått en kjøpekontrakt for salg av aksjene i et eiendomsselskap. Eiendomsselskapet hadde imidlertid andre aktiva utover eiendommen. Kjøper og selger var enige om at disse øvrige aktiva skulle utfisjoneres fra eiendomsselskapet før gjennomføring av transaksjonen. Salg av aksjer fremfor salg av eiendom direkte medførte at aksjegevinsten var skattefri for selger etter fritaksmetoden, samt at kjøper ikke trengte å betale dokumentavgift for å sikre rettsvern for det indirekte ervervet av eiendommen. Fisjonen ble akseptert av en enstemmig Høyesterett, og ga ikke grunnlag for ulovfestet gjennomskjæring.

Dommen endrer etablert praksis om gjennomskjæring i slike tilfeller, og vil medføre at skattemyndigheter og domstoler vil måtte vise stor tilbakeholdenhet med å angripe situasjoner hvor en eiendom skal selges, og hvor man enten utfisjonerer eiendeler som ikke skal følge med, eller den konkrete eiendommen som skal overdras, til et nystiftet aksjeselskap. Skattedirektoratet har i en domskommentar av 31. mars 2014 utalt følgende knyttet til Høyesteretts dom:

“For fremtiden legger Skattedirektoratet til grunn at den ulovfestede gjennomskjæringsregelen ikke kommer til anvendelse når skattyter benytter skattefri fisjon som mellomledd for å komme i posisjon til å selge innmat/virksomhet ved salg av aksjer.”

Ut fra dagens rettskildebilde kan partene etter vår oppfatning i en salgsprosess avtale at en eiendom skal utfisjoneres, eller at andre eiendeler “løftes ut” via en fisjon, uten at transaksjonen av denne årsak alene blir gjenstand for ulovfestet gjennomskjæring.

————–

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om artikkelforfatterne:

Anders Myklebust er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde skatterett.

Line Ravlo-Losvik er dr. juris og partner i Wikborg Rein. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.

Jens Aas er senioradvokat i Wikborg rein og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Buraas/StudioB13

Powered by Labrador CMS