Ukens Tips: Løsningsretter som utløper 1. juli 2015

Som følge av overgangsreglene i løsningsrettsloven vil en del løsningsretter falle bort 1. juli 2015.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Løsningsrettsloven av 9. desember 1994 trådte i kraft 1. juli 1995. Loven, som regulerer adgangen til å avtale forkjøpsretter og andre løsningsretter til eiendom, har i § 6 en ufravikelig regel om at en avtale om løsningsrett ikke kan gjelde for lengre tid enn 25 år.

Loven inneholder en overgangsregel i § 23 som er særlig relevant i tiden fremover. Det følger av § 23 at en løsningsrett tidligst faller bort 20 år etter at loven trådte i kraft, det vil si 1. juli 2015. Dette innebærer at forkjøpsretter og andre løsningsretter som ble tinglyst for mer enn 25 år siden, i mange tilfeller vil kunne kreves slettet ved henvendelse til Statens Kartverk etter 1. juli 2015. I så fall kan dette skje uten samtykke eller annen medvirkning fra rettighetshaveren.

Overgangsregelen kan få store økonomiske konsekvenser for løsningsrettshavere som dermed mister sine rettigheter. Rettighetshavere som har rett til å overta en eiendom på det tidspunkt rettighetshaver selv velger (i motsetning til ved forkjøpsrett, hvor rettigheten utløses av eierskifte), bør vurdere om løsningsretten skal utøves før fristen går ut.

Motsatt bør også eiere av eiendom som er beheftet med en eldre avtale om løsningsrett være klar over at løsningsretten vil kunne rammes av overgangsreglene og dermed bortfalle 1. juli 2015. Er eiendommen beheftet med forkjøpsrett (som altså utløses av eierskifte) og det er aktuelt å selge, bør eier vurdere om salg skal avvente til etter 1. juli 2015.

En annen praktisk konsekvens av overgangsreglene er at det etter 1. juli kan «ryddes opp» i grunnboken for en del eiendommer som er beheftet med utløpte løsningsretter.

————-

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om artikkelforfatterne:

Leif Petter Madsen er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde skatterett.

Erik Sverdrup Maar er advokatfullmektig ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS