Ukens Tips: Miljøsertifisering (BREEAM)

For den som skal utvikle næringsbygg kan det lønne seg å være oppmerksom på muligheten for miljøsertifisering av bygget.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Miljøsertifisering av næringsbygg er en voksende trend i næringseiendomsmarkedet. Det antas at slik sertifisering i fremtiden vil bli viktig både på eier- og leietakersiden. En rekke større aktører innenfor eiendomsutvikling i Norge har i senere tid satt som mål at nye prosjekter skal miljøsertifiseres. Det er generelt antatt at miljøsertifiserte bygg vil være mer attraktive på markedet, især for de større leietakerne.  

BREEAM er per i dag den ledende miljøklassifiseringsstandarden i Europa. I Norge har Norwegian Green Building Council (“NGBC”) lisensen for sertifisering i henhold til BREEAM standarden, og har i den forbindelse utarbeidet en egen BREEM-NOR standard. BREEAM-NOR inneholder den samme faktiske input som den internasjonale, men har en noe annerledes vekting av kriteriene.

BREEAM-NOR sertifisering av næringsbygg foretas normalt av nybygg eller ved større rehabiliteringer, herunder knytter en stor del av kriteriene knytter seg til byggeprosessen. Det er imidlertid også utviklet en BREEAM-NOR IN-USE standard. Denne kan benyttes til å sertifisere et eksisterende bygg med leietakere, uten at det er krav om større byggetiltak.

En BREEAM-NOR sertifisering gir bygget en karakter på enten “pass”, “good”, “very good”, “excellent” eller “outstanding”. Det er grunn til å anta at utbyggere i fremtiden vil bli mer “taktiske” med hensyn til byggets egenskaper og byggeprosessen for å kunne oppnå en høyere score på miljøsertifiseringen samtidig som kostnadsnivået holdes nede.

Klassifiseringen bygger på dokumentasjon, slik at det er viktig å sørge for å dokumentere alle faktiske forhold som inngår i BREEAM-NOR standarden underveis i byggeprosessen. Vurderingen skal foretas av en autorisert BREEAM-NOR revisor, som er utdannet, godkjent og lisensiert av NGBC. Selve klassifiseringsbeviset kan bestilles, men dette har en kostnad. Vi antar derfor at det i praksis er slik at bygget blir sertifisert, men at beviset ikke hentes ut før noen ber om det, for eksempel i forbindelse med en transaksjon eller inngåelse av leiekontrakt.

Når det gjelder kostnadene til BREEAM-NOR sertifisering vil det variere alt etter hvor godt utbygger kjenner prosessen og dokumentasjonskravene. De anslag vi har sett baserer seg på en økning i prosjekteringskostnadene med 5-10 %. I tillegg kommer kostander til den formelle sertifiseringsprosessen, heriblant til revisor og sertifikat mv. Når det gjelder byggekostnader gir NGBC selv uttrykk for at det vil være mulig å oppnå karakteren “very good” uten merkostnad. Under optimale forhold bør det også være mulig å oppnå karakteren “excellent” uten høyere byggekostnad. I hvilken grad sertifisering medfører økning i byggekostnadene vil imidlertid i stor grad bero på prosjektets forutsetninger og rammebetingelser, om BREEAM sertifiseringen medfører at utbygger velger løsninger som ellers ikke ville blitt valgt, samt hvilket ambisjonsnivå det er for prosjektet.

————Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om forfatterne:

Usman Ivar Shakar er fast advokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Leif Petter Madsen er partner i Wikborg Rein og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudioB13 

Powered by Labrador CMS