Ukens Tips: Praktisk betydning av ny vergemålslov

Gavegivere og arvelatere bør være oppmerksomme på at den lokale vergemålsmyndigheten etter ikrafttredelsen av ny vergemålslov 1. juli 2013 er samlet hos fylkesmannsembetene.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Vergemålsloven bestemmer i hvilken grad personer under 18 år eller som er satt under vergemål, kan råde over egne midler. Rådigheten vil som utgangspunktet være lagt til vergen.

Vergemålsloven er imidlertid ikke til hinder for at en som gir gave eller arv til mindreårige eller personer under vergemål kan bestemme at gaven skal forvaltes eller brukes på en bestemt måte, og at den følgelig skal være unntatt vergemålsforvaltning. Dersom giver eller arvelater ønsker å bestemme hvordan gaven skal forvaltes eller brukes, må ønsket være skriftlig og datert. For gavebrevs vedkommende, har dette ofte blitt formulert som følger:

“Gavemidlene og avkastningen av dem skal ikke forvaltes av overformynderiet, jf. vergemålsloven § 89. Lovens bestemmelser om tilsyn av overformynderiet og om regnskapsplikt skal ikke gjelde.”

Som følge av den nye vergemålsloven, er den lokale vergemålsmyndigheten nå samlet hos fylkesmannsembetene. Fylkesmannen har dermed overtatt ansvar og oppgaver fra de tidligere kommunale overformynderiene. Dersom en gave skal unntas fra vergemålet, bør dermed for eksempel følgende tekst benyttes i gavebrevet heretter (tilsvarende vil gjelde ved arv):

“Gavemidlene og avkastningen av dem skal ikke forvaltes av lokal vergemålsmyndighet (fylkesmannen), jf. vergemålsloven § 95. Lovens bestemmelser om tilsyn av lokal vergemålsmyndighet (fylkesmannen) og om regnskapsplikt skal ikke gjelde.”

Det må i tillegg, som tidligere, angis hvordan midlene skal forvaltes og/eller brukes.

—————–

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om artikkelforfatterne:

Line Ravlo-Losvik er dr. juris og partner i Wikborg Rein. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.

Trude Gran er fast advokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS