Ukens Tips: Frigjørende betaling av leie

Til hvem kan leietaker foreta frigjørende betaling av leie når eiendommen skifter eier?

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det følger av husleieloven § 8-6 at utleier ved et eierskifte kan overføre eiendommens leieforhold til ny eier. I næringsleieforhold avtales det nokså sjelden begrensninger i denne retten. Dersom leieavtalen overdras, oppstår spørsmålet om når ny eier kan kreve at leietaker betaler leie til ham og ikke til opprinnelig utleier.

Leietaker skal som hovedregel forholde seg til sin avtalepart, det vil si opprinnelig utleier. Dersom leietaker ikke er klar over at eiendommen og leieavtalen er overdratt, og han er så aktsom som han bør være, kan han dermed foreta frigjørende betaling overfor opprinnelig utleier, jf. gjeldsbrevloven § 27.

Dersom leietaker derimot blir kjent med overdragelsen, kan han ikke lenger forholde seg til opprinnelig utleier. Betaling må i så tilfelle skje til ny utleier fra og med dennes overtakelse. Dersom leietaker allikevel betaler til opprinnelig utleier, risikerer han å måtte betale to ganger.

Det er tilstrekkelig at leietaker har blitt kjent med at leieavtalen er overdratt, informasjonen trenger ikke komme fra opprinnelig eller ny utleier. Informasjonen må imidlertid være sikker. Enhver som kjøper eiendom med løpende leieforhold, bør dermed sende leietakerne informasjon om og dokumentasjon på overdragelsen for å unngå at leietakerne feilaktig, og frigjørende, betaler leie til opprinnelig utleier. Dokumentasjonen kan for eksempel bestå av et brev fra ny utleier med en skriftlig bekreftelse, eller en medsignatur, fra opprinnelig utleier. Dette kan gjerne utarbeides som del av closingdokumentasjonen.

Ofte vil en overdragelse gjennomføres midt i en leietermin. Leietaker skal ikke måtte forholde seg til dette. Leietaker kan som nevnt foreta frigjørende betaling til den som er rett utleier per leiens forfallsdato, så må opprinnelig og ny utleier avregne et eventuelt mellomværende i sitt pro & contra-oppgjør.

 

———————–

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om artikkelforfatterne:

Trude Gran er fast advokat ved Wikborg Rein Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Line Ravlo-Losvik er dr. juris og partner i Wikborg Rein og leder av firmaets Næringsiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS