Ukens Tips: Elektronisk tinglysning

Justis- og beredskapsdepartementet har foreslått endringer i tinglysingsloven for å legge til rette for elektronisk tinglysing og dermed en forenklet tinglysingsprosess og, forutsetningsvis, kortere saksbehandlingstid.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Dagens tinglysing er papirbasert, det vil si at originaldokumentet må sendes til Statens Kartverk sammen med en tinglysingskopi (gjenpart). Dokumentet ajourføres manuelt ved mottak, kontrolleres, dagbokføres (det vil si foreløpig registrering i grunnboken – forutsatt at dokumentet kan tinglyses) og undergis deretter en annenhåndskontroll før eventuell endelig tinglysing (konferering). Tinglyses dokumentet, påføres det en attest om tinglysing og returneres originaldokumentet returneres til rekvirenten. Tinglysingskopien arkiveres hos tinglysingsmyndighetene.

Lovgivers ønske er at denne prosessen skal forenkles ved at kommunikasjonen mellom brukeren og tinglysingsmyndighetene skjer elektronisk, og ved at kontrollen hos tinglysingsmyndighetene helt eller delvis automatiseres. Sistnevnte fordrer større grad av standardiserte nettskjema.

Elektronisk innsending av dokumenter til tinglysing, sammen med helt eller delvis automatisk kontroll av dokumentet, vil forenkle tinglysingsprosessen og, forutsetningsvis, forkorte Statens Kartverks saksbehandlingstid. Forslaget forutsetter imidlertid at papirtinglysing fortsatt skal eksistere side om side med elektronisk tinglysing. Det vil heller ikke være alle elektroniske dokumenter som kan behandles automatisk.

Departementets forslag og tilråding er oversendt til Stortinget, og det gjenstår å se om og når lovendringen trer i kraft.

————-

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om artikkelforfatterne:

Trude Gran er fast advokat ved Wikborg Rein Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Line Ravlo-Losvik er dr. juris og partner i Wikborg Rein og leder av firmaets Næringsiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS