Ukens Tips: Nytt dokumentavgiftsrundskriv

Toll- og avgiftsdirektoratet utgir hvert år et nytt rundskriv om dokumentavgift. Vi oppsummerer her de viktigste endringene i årets rundskriv.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

I 2014 er det ingen endring i dokumentavgiftens størrelse. Dokumentavgiftsloven (dal.) § 5 annet ledd fastslår imidlertid at krav på dokumentavgift, tilleggsavgift og renter nå innkreves av Statens innkrevingssentral, med mindre departementet bestemmer annet.

Som følge av at arveavgiftsloven ble opphevet med virkning fra 1. januar 2014, har Toll- og avgiftsdirektoratet funnet grunn til å presisere at dette ikke påvirker fastsettelsen av dokumentavgiften når odelsjord eller odlingsjord ved eierens død går i arv til hans åsetesberettigede etterkommere, jf. rundskrivet punkt 2.5. Det heter i rundskrivet punkt 2.5 at åsetespris etter dal. § 7- fjerde ledd fastsettes i henhold til tidligere arveavgiftslov § 14 fjerde ledd til skiftetakst, eventuelt til tre fjerdedeler av den antatte salgsverdi. Selv om arveavgiftsloven er opphevet, videreføres altså rettstilstanden.

Rundskrivet presiserer dernest rettstilstanden ved oppløsning av sameier, se rundskrivet punkt 3.3 og stortingsvedtaket § 2 d). Tidligere fulgte det av praksis at fritatt for dokumentavgift, var overtagelse av egen sameieandel i den enkelte eiendom ved oppløsning av sameie. Denne regel er nå kodifisert i stortingsvedtaket § 2 d). Det avgjørende er ikke den ideelle andelen av det totale sameiet, men i stedet den ideelle andelen i den enkelte faste eiendom som det overføres hjemmel til. Oppløsningen av sameiet må videre skje samtidig.

Reglene om dokumentavgift ved tinglysing av førstegangsoverføring av hjemmel til eierseksjoner i forbindelse med oppløsning av borettslag og boligaksjeselskap er også presisert, se rundskrivet punkt 3.10. I disse tilfellene betales avgift med NOK 1000 per hjemmelsoverføring. Dette unntaket fra de vanlige regler om dokumentavgift gjelder uavhengig av boligens formål, men oppløsningen av borettslaget og/eller boligaksjeselskapet må være fullstendig for at regelen skal komme til anvendelse. Ved tinglysing av hjemmelsoverføring fra første seksjonserverver skal avgiftsgrunnlaget være salgsverdien.

For øvrig har Toll- og avgiftsdepartementet i rundskrivet punkt 3.11 endret henvisningen i forbindelse med refusjon av dokumentavgift ved omstøtelse i konkurs, fra konkursloven og til dekningsloven.

For ytterligere informasjon om dokumentavgift viser vi til Ukens Tips: Dokumentavgift.

————————

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om artikkelforfatterne:

Line Ravlo-Losvik er partner dr. juris i Wikborg Rein og leder av firmaets Næringseiendomsteam.

Mira Bergsland er advokatfullmektig ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Buraas/StudioB13

 

Powered by Labrador CMS