Ukens Tips: Oppbevaring av regnskapsdokumentasjon

For mange eiendomsselskaper betyr kravene om 10 års oppbevaring av regnskapsdokumentasjon både heft og kostnader. Fra 1. februar 2014 ble oppbevaringstiden redusert til 5 år. Overgangsreglene medfører imidlertid viktige begrensninger i de nye reglene.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det følger av bokføringsloven (bokfl.) § 13 at såkalt primærdokumentasjon skal oppbevares i Norge etter regnskapsårets slutt. Pliktig oppbevaringstid har tidligere vært 10 år, mens den med virkning fra 1. februar 2014 ble redusert til 5 år.

Kort tid før lovendringene trådte i kraft, ble det også vedtatt en forskrift om overgangsregler. Forskriften innebærer at reglene om redusert oppbevaringstid får umiddelbar virkning kun for dokumentasjon angitt i bokfl. § 13, 1. ledd nr. 1 og 4, det vil si årsregnskap og annen pliktig regnskapsrapportering, årsberetning, revisjonsberetning og nummererte brev fra revisor. Dokumentasjon av denne typen og som er eldre enn 5 år per 1. februar 2014, må likevel oppbevares til minst 31. juli 2014.

For annen primærdokumentasjon, det vil si dokumentasjon som omhandlet i bokfl. § 13, 1. ledd nr. 2 og 3 (spesifikasjoner, dokumentasjon av bokførte opplysninger mv.), vil det fortsatt gjelde krav om 10 års oppbevaringsplikt. Samtidig har Finansdepartementet gitt Skattedirektoratet i oppdrag å utrede om det er behov for et krav om lengre oppbevaringstid enn 5 år for enkelte typer dokumentasjon, i hovedsak knyttet til skatte- og avgiftslovgivningen.

Det gjenstår dermed å se i hvilken utstrekning, og eventuelt når, bestemmelsene om redusert oppbevaringstid får anvendelse for alle typer primærdokumentasjon. Skattedirektoratet har frist til 14. juni 2014 med å oversende sin utredning til Finansdepartementet, og i følge departementet vil eventuelle regelverksendringer bli fastsatt innen utløpet av 2014.

————————–

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om artikkelforfatterne: Gøran Mjelde Aarvik er partner i Wikborg Rein og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Trude Gran er fast advokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Se alle Ukens Tips her

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS