Klar for nye kjøp og salg

Tom Rathke i DNB Livsforsikring lover nye kjøp og salg av eiendom i tiden fremover.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Onsdag ble det klart at DNBs livselskap selger en av sine største eiendomsinvesteringer, Kista Galleria.

– Vi har jobbet lenge med eiendommen og lagt en strategi for utvikling av den. I oktober 2010 kjøpte vi ut Länsförsäkringar, som eide 49,9 prosent, og fikk dermed full kontroll. Vi mente det var bedre med et helhetlig salg av en ferdig utviklet eiendom. Nå fungerer senteret som en helt liten bydel, sier Tom Rathke (bildet) til NEnyheter.

Første utviklingsfase av Kista Galleria var en oppgradering i perioden 2000-2002, men andre fase av oppgraderingene skjedde i årene 2007-2009. Da utvidet Kista Galleria med 25 prosent nye handelsarealer. I dag er den utleibare eiendomsmassen på senteret om lag 106 000 kvadratmeter, hvorav ca. 56 700 kvadratmeter utgjør selve kjøpesenteret.

MilliardgevinstKista Galleria ble i sin tid kjøpt for 2,6 milliarder svenske kroner, da sammen med Länsförsäkringar. DNB kom inn på eiersiden i 2005. Senteret ble i perioden 2007-2009 pusset opp for 770 millioner kroner, slik at en salgssum på 4,6 milliarder kroner gir en gevinst på 1,2-1,3 milliarder svenske kroner. Netto direkteavkastning (yield) ved salget nå ligger rett i overkant av 5 prosent.

– Det er også gledelig at salget er i tråd med den verdien som er satt i vår balanse per 30. september. Slik har det også vært for de andre investeringene til livselskapet. Som livselskap må vi hele tiden ha riktige markedsmessige vurderinger av våre investeringer, og vi føler oss trygge på de verdivurderingene vi gjør, sier Rathke om salgsprisen.

Kista Galleria var «eid» av kollektivporteføljen til DNB Livsforsikring, slik at det er livkundene som primært får glede av gevinsten. DNB frigjør likevel betydelige midler, spørsmålet er så hva disse midlene skal brukes til, om livselskapet har noe konkret på gang.

Norge og Sverige– Vi har alltid noe konkret, svarer Rathke lurt. – Vi vil utnytte det som er av kjøps- og salgsmuligheter i markedet, man skal ikke bli overrasket om det skjer noe mer på salgs- eller kjøpssiden den nærmeste tiden. I utgangspunktet er det to områder hvor vi satser, og det er Norge og Sverige. DNB Livsforsikring har med samarbeidspartnere bygget opp en god organisasjon i Sverige, og vi har en stor og god organisasjon i Norge. Vi vil ikke satse utenfor Norge og Sverige.

Etter salget av Kista Galleria har DNB-konsernet investeringseiendommer for rundt 38 milliarder kroner. Den reelle eiendomsandelen i livporteføljen utgjorde ved kvartalsskiftet 18,8 prosent. Rathke vil imidlertid ikke gi noen konkrete anslag for andelen fremover, eller nivåene de styrer etter i absolutte kroner.

– Vi sa på kapitalmarkedsdagen tidligere i høst at vi måtte se på eksponeringen vår i kapitalkrevende virksomhet, som eiendomsvirksomhet er. Totalt sett skal vi vekte oss litt ned fremover, sier han.

10 milliarderDNB Livsforsikring har ifølge Rathke hittil i år kjøpt og solgt eiendommer for om lag 10 milliarder kroner i år. I januar kjøpte DNB Livsforsikring sammen med DNB Scandinavian Property Fund DNBs hovedkontor for 4,8 milliarder norske kroner, og i september solgte selskapet Stortorvet 7 til Schage Eiendom for bortimot en milliard. Netto har livselskapet ifølge Rathke vektet seg ned med rundt 1,5 milliarder.

– Ja, vi har vært aktive i år, og. Eiendom er fortsatt interessant for oss, og vi er åpne for nye muligheter, sier Rathke.

Powered by Labrador CMS