Blir eneeier av Kista

Vital Forsikring blir eneeier av det store kjøpesenteret Kista Galleria utenfor Stockholm.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Vital har kjøpt ut den andre eieren Länsförsäkringar Liv, som har eid 49,9 prosent av senteret. Vitals eierandel har siden 2005 vært 50,1 prosent av Kista Galleria AB. Länsförsäkringar opplyser i en pressemelding at overdragelsen vil skje 31. oktober. Transaksjonen er betinget av at de svenske konkurransemyndigheter sier ja.

Overdragelsen er basert på en eiendomsverdi på i overkant av 4 milliarder svenske kroner, altså i området 3,6-3,7 milliarder norske kroner, litt avhengig av det eksakte beløpet. Dette er en sum som er på nivå med det som ble antydet rett før sommeren. Det er Catella Corporate Finance som har vært rådgiver i transaksjonen.

– Kista har hatt enn god utvikling i mange år, og særlig siden kjøpesenteret ble bygd ut i fjor. Vital ser et stort potensial for en fortsatt positiv utvikling for Kista Galleria. Vi vil fremdeles kunne utvikle eiendommen og har en sterk tro på at vi kan utvikle både markedsposisjonen og eiendomsverdiene ytterligere, kommenterer adm. direktør Tom Rathke i Vital i pressemeldingen.

Rathke sier til Dagens Næringsliv at Vital venter at 17 000 besøkende har vært innom Kista Galleria i 2010, altså omtrent det samme antallet som er innom Aker Brygge i løpet av ett år. Omsetningen til Kista Galleria ventes i 2010 å ligge på 2,3 milliarder svenske kroner, snaue 2 milliarder norske kroner.

Det er noe over hva det Vital-eide kjøpesenteret Oslo City omsetter for. Men den totale handleflaten i Kista er etter ombyggingen 62 000 kvadratmeter, omtrent på høyde med Sandvika Storsenter. Storsenteret omsetter imidlertid for over 3 milliarder kroner. Oslo City har til sammenlikning under 20 000 kvadratmeter med netto handelsarealer og er landets klart mest effektive kjøpesenter, se større artikkel i oktoberutgaven av NæringsEiendom til uken.

Kista Galleria har lenge vært til salgs, men transaksjonen måtte avlyses på sensommeren 2008, vesentlig som følge av finanskrisen og mangel på finansiering. I 2008 ble det spekulert i en salgspris for hele senteret på nærmere 6 milliarder kroner.

Länsförsäkringar Liv sier i pressemeldingen at de har vært med på å utvikle handelsplassen siden 1985, og Kista Galleria har i alle år gjennom sin stabile utvikling levert gode resultater både til eierne og til leietakerne.

– Den gode verdiutviklingen som Kista Galleria har hatt, har betydd at eiendommen har fått for stor andel i Länsförsäkringar Livs eiendomsportefølje, og derfor har vi nå solgt vår andel i Kista Galleria, uttaler finansdirektør Jakob Carlsson i Länsförsäkringar Liv i pressemeldingen.

Selskapet skal imidlertid fortsette å investere i kontor- og hendelseiendommer i Stockholm.

Powered by Labrador CMS