Verdioppgang i første kvartal

Newsec beroliger nervøse eiendomsinvestorer, verdiene fortsetter å stige i første kvartal.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Dermed kan eiendomsbesitterne glede seg over at oppgangen som startet mot slutten av 2009, ser ut til å fortsette i de første månedene av 2010. Det er primært et lavere avkastningskrav, altså lavere yieldnivåer, som driver verdiene videre oppover.

– Fra siste kvartal i fjor så vi at yieldene begynte å falle. Jeg kan berolige kunder med at anslag vi har gjort i første kvartal, viser at verdiene stiger videre. Det skyldes først og fremst et lavere avkastningskrav, sa Nils Arne Gundersen i Newsec på et frokostseminar i Oslo tirsdag morgen. Gundersen er ansvarlig for verdivurderingsområdet hos næringsmegleren.

Newsec har nå 1500-2000 eiendommer i sin database, slik at grunnlaget begynner å bli godt for å mene noe om verdiutviklingen av næringseiendom.

Newsec anslår at verdiene av kontoreiendommer i Oslo og Stavanger falt 20 prosent fra toppen i første kvartal 2008 til de bunnet ut i fjor. Nå er verdifallet i Oslo trolig rundt 15 prosent sammenliknet med toppnivåene.

Direkteavkastningskravet for prestisjeeiendommene – prime yield – er på vei nedover, og trenden peker mot en fortsatt nedgang. Men ”prime” betyr ikke bare attraktiv beliggenhet, det handler vel så mye som sikkerhet og langsiktighet.

– Vi merker at kundene er mest interessert i sikkerhet. De ønsker lange kontrakter med solide leietakere, det er de villige til å betale for, fortalte Gundersen forsamlingen

– Vi mener nå at prime yield for eiendommer med lange kontrakter og sikre leietakere ligger mellom 6 og 6,25 prosent. Fremover tror vi på et videre yieldfall. Rentene vil riktig nok stige, men vi tror ikke de stiger så mye som Norges Banks prognoser tilsier. Det er en økt etterspørsel etter eiendom, og tilbud og etterspørsel er den viktigste faktoren. Vi tror derfor på lavere yieldnivåer for i år og neste år, fortsatte han.

Det ble ifølge Newsec inngått 22 prosent flere leiekontrakter i fjerde kvartal 2009 sammenliknet med tilsvarende kvartal 2008. Men leieprisene henger etter og kan falle noe mer for Oslos kontoreiendommer før bunnen nås.

– Vi er ikke helt på bunnen ennå og tror på noe leieprisfall gjennom 2010. Men fallet blir ikke dramatisk, det blir en justering og utflating, sa Nils Arne Gundersen. CBD er området som merker stigningen først og får den kraftigste stigningen. For kontormarkedene i Bergen og Stavanger er derimot prognosen et fortsatt fall i leieprisene og ingen økning før i 2011.

Newsec anslår transaksjonsvolumene i 2009 til 14 milliarder kroner, i år ligger det an til en solid økning.

– Vi tror vi er tilbake til nivåene fra 2008, rundt 25 milliarder kroner er vår spådom, sa Nils Arne Gundersen.

 

Powered by Labrador CMS