VEKST: Daglig leder Rune Kjølstad i Næringsforeningen i Drammensregionen vil ha flere boliger for å holde befolkningsveksten opp. Illustrasjonsfoto:  Knut Arne Gjertsen/Wikipedia CC BY-SA 3.0
VEKST: Daglig leder Rune Kjølstad i Næringsforeningen i Drammensregionen vil ha flere boliger for å holde befolkningsveksten opp. Illustrasjonsfoto: Knut Arne Gjertsen/Wikipedia CC BY-SA 3.0

Vil vinne kampen om Østlandet

Den sterke veksten i arbeidsplasser må nå følges opp med flere boliger, mener daglig leder Rune Kjølstad i Næringsforeningen i Drammensregionen.

Publisert Sist oppdatert

– I fjor ble det skapt 472 nye arbeidsplasser i privat sektor i Drammen. I tillegg var veksten i offentlig sektor på 242. Totalt altså 714 nye arbeidsplasser og samlet hadde Drammen ved årsskiftet 37.113 arbeidsplasser, sier Rune Kjølstad om rekorden.

– Drammen har snudd utviklingen som har vært de siste ti årene, men en sterk vekst i arbeidsplasser må nå følges av boligvekst. Det bidrar til befolkningsvekst, påpeker han i næringslivsmagasinet Drammen 24.

24.380 av de 37.113 er arbeidsplasser i privat næringsliv. Hele Buskerud fylke fikk 1.559 nye arbeidsplasser i 2018, og det betyr at nær halvparten av veksten skjedde i Drammen.

LES OGSÅ: Planlegger 800 nye leiligheter mellom stasjonene

– Arbeidsplassveksten er bedre i Drammen enn i byer som Kongsberg, Tønsberg, Fredrikstad og Moss, poengterer Kjølstad.

Han trekker imidlertid frem den stadig eldre befolkningen som en fremtidig hovedutfordring, og mener at flere boliger vil bidra til foryngelse.

– Mer enn 10 prosent av befolkningen er over 80 år i 2037, målt i prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder. Derfor hviler det et tungt ansvar på våre folkevalgte, for å tiltrekke regionen yngre kompetente arbeidstakere. Vi forventer derfor en aktiv boligpolitikk i årene som kommer, sier han.

LES OGSÅ: Lanserer fem boligprosjekter i en smell

Drammen er en tradisjonell industriby som i dag kan skilte med et svært variert næringsliv og nær 6000 foretak. Kjølstad beskriver næringslivet i Drammensregionen som lønnsomt og med mange nyetableringer. Han viser til tre store aktuelle prosjekter som drivere i arbeidsplassutviklingen:

– Næringsvekst 2020 med vekt på eiendom, helse, entreprenørskap og besøksnæringen.– Kontordestinasjon Drammen 2025 med mål om å gjøre Drammen mer attraktiv for store kontorbedrifter.– Nye Drammen sykehus som skal være i full drift i 2025.

– Fra 1. januar 2020 får vi en kommunereform og en regionreform. Byen passerer 100.000 innbyggere og den nye fylkeskommunen Viken passerer 1,2 millioner innbyggere. Dette gir muligheter, men det kan også bli en utfordring dersom vi ikke kjenner vår besøkelsestid, sier Rune Kjølstad

Powered by Labrador CMS