FORTETTING: Endelig skal parkeringsplassen på Gullhaug Torg overtas av mennesker. I sommer starter Avantor byggingen av det som blir Nydalens nye landemerke.
FORTETTING: Endelig skal parkeringsplassen på Gullhaug Torg overtas av mennesker. I sommer starter Avantor byggingen av det som blir Nydalens nye landemerke.

– Vertikal vil bli et landemerke i Nydalen

Nå erstattes parkeringsplassen på Gullhaug Torg med et bygg og torg som skal gi plassen tilbake til menneskene.

Publisert Sist oppdatert

– Vertikal vil bli et landemerke i Nydalen. Når byggingen er ferdig, er parkeringsplassen erstattet med et ikonisk og spektakulært miljøbygg tegnet av Snøhetta og et torg som vil gi mer liv til Nydalen, sier administrerende direktør Øystein F. Thorup i Avantor.

Denne sommeren starter Avantor byggingen Vertikal. Avantor vil ha fokus på nyskapende miljøteknologi, og mener det skal bli unikt i Norge med naturlig klimatisering. Prosjektet er ett av Futurebuilts forbildeprosjekter. Målet er å ha et energiforbruk på nært nullnivå og en reduksjon av CO2-utslippet på 50 prosent.

Fra parkeringsplass til torg

– Vi vil at man skal trives her og jobber hele tiden for å bidra til å gjøre Nydalen til et levende sentrum som er for alle. Neste steg på veien er altså å erstatte parkeringsplassen på Gullhaug Torg til en levende møteplass, hvor mennesker kan samles og barna kan leke, sier Thorup.

Vertikal Nydalen består av to tårn: Ett på 18 etasjer og ett på 7. Et italiensk restaurantkonsept med uteservering kommer i første etasje. I tillegg får du tilgang til utleielokaler i etasjen over. 8. – 18. etasje er forbeholdt leiligheter, som får utsikt. Fra 3. – 7. etasje finner du kontorlokaler. Begge tårnene får grønne takterrasser hvor beboerne kan samles og nyte utsikten over Oslo.

Nydalen har et vell av muligheter både for de som bor her og de som besøker bydelen. Grønne lunger, en vakker elv som renner igjennom dalen med godt tilrettelagte badeplasser, restauranter og et bredt utvalg av butikker. En by er ikke en by uten menneskene som bor der. Med Vertikal Nydalen får vi et levende sentrum hvor folk kan trives med benker, beplantning, servering og aktiviteter.

Nydalen sentrum bilfritt

– Et viktig grep er å redusere bilbruken, og med dette prosjektet har vi en ambisjon om å gjøre Nydalen sentrum bilfritt. Nydalen har i dag et godt utbygget kollektivtilbud med buss, T-bane og tog lett tilgjengelig. Samtidig er det tilrettelagt med sykkelstier og sykkelparkeringer i området. Vi ønsker mer liv og røre i Nydalen, og nå åpner vi plassen for menneskene og fjerner bilene, forklarer Thorup.

Et klimaambisiøs prosjekt

Skanska skal gjennomføre byggingen av Vertikal Nydalen. Tor Arne Midtskogen, konserndirektør med ansvar for byggevirksomheten til Skanska Norge, fremhever at prosjektets skyhøye klima- og miljøambisjoner, kombinert med den spektakulære arkitekturen, gjør at bygget blir et landemerke i Oslo.

– Det er ett av de mest klimaambisiøse prosjektene som noen gang er bygget i hovedstaden vår, og vi tar i bruk en rekke nyskapende klima- og miljøløsninger. Dette er et komplekst prosjekt hvor vi får brukt den unike kompetansen vår på en veldig god måte. Vi er glade for at vi kan bidra til å realisere dette fantastiske prosjektet sammen med Avantor, avslutter han.

Vertikal Nydalen er prosjektert ferdigstilt våren 2023.

Powered by Labrador CMS